ZARDARI KOD CAMERONA

'Oluje dođu i prođu, London i Pakistan ostaju zajedno'

06.08.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari dogovorili su u petak na sastanku u Velikoj Britaniji da će 'intenzivirati' suradnju u borbi protiv terorizma

'Među izazovima s kojima se moraju suočiti Velika Britanija i Pakistan nalazi se borba protiv terorizma i ekstremističkog nasilja. Dvojica čelnika suglasili su se da su terorizam i ekstremizam svjetski problemi i da se protiv njih treba boriti intenzivirajući suradnju na svjetskoj i regionalnoj razini', kaže se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Sastanak je održan u Chequersu, drugoj rezidenciji britanskog premijera na jugoistoku Engleske.

Cameron i Zardari istaknuli su sadašnju 'usku suradnju' svojih policija i snaga sigurnosti, ocijenivši da tu suradnju treba 'intenzivirati' te da će 'to i učiniti'.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May posjetit će s tim ciljem 'na jesen' Pakistan, a i Cameron je prihvatio poziv da 'uskoro' posjeti tu zemlju.

Zardarijev posjet Velikoj Britaniji, koji je počeo u utorak a završava ovaj vikend, umalo je bio odgođen zbog Cameronove izjave u Indiji.

Cameron je optužio Pakistan da izvozi terorizam, što je u utorak i potvrdio. 'Uopće ne žalim zbog toga', rekao je za BBC.

Dvojica čelnika u petak su stavili naglasak na 'dugotrajne odnose (između Londona i Islamabada), utemeljene na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju', naglasivši svoju predanost 'daljnjem jačanju strateških veza i suradnje'.

'To je prijateljstvo koje neće nikada puknuti, što god se dogodilo', rekao je Zardari novinarima nakon sastanka. 'Oluje dođu i prođu, a Pakistan i London ostat će zajedno i suočit će se sa svim poteškoćama dostojanstveno', rekao je.