TAJANSTVENI INFORMATORI

OLAF provjerava gdje je završio novac za autoceste

14.10.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF) potvrdio je u srijedu da provjerava informacije o mogućim nepravilnostima u korištenju sredstava EU-a za izgradnju autocesta u Hrvatskoj, ali odluka o mogućem otvaranju istrage još nije donesena

BRUXELLES - "Mogu potvrditi da OLAF provjerava informacije o mogućim nepravilnostima u korištenju sredstava EU-a u financiranju izgradnje autocesta u Hrvatskoj. Sada smo u fazi provjere i u toj fazi OLAF procjenjuje treba li otvoriti istragu. U ovom trenutku, ne možemo dati nikakvu procjenu koliko će dugo trajati provjera informacija", rekao je za Hinu Joerg Wojahn, zamjenik glasnogovornika OLAF-a.

Hrvatski tisak prenosi da je OLAF dobio informacije o određenim nepravilnostima od članova Europskog parlamenta. Međutim, glasnogovornik Wojahn je to opovrgnuo.

"OLAF ne otkriva izvore od kojih dobiva informacije, ali u ovom slučaju mogu reći da to nije bio nitko iz Europskog parlamenta", rekao je Wojahn.

OLAF je tijelo Europske komisije koje štiti financijske interese Europske unije i istražuje prijevare i nepravilnosti u korištenju europskih sredstava.

Eventualne nepravilnosti na izgradnji autocesta u Hrvatskoj spadale bi pod nadležnost OLAF-a jer su u njihovu sufinanciranju sudjelovale Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj.

Pogledajte što je o tome rekao šef jedinice za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Dirk Lange.