blokada traktora

Ogorčeni seljaci stigli pred EU Parlament u Bruxellesu: 'Bez poljoprivrednika nema hrane'

01.02.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Kolone traktora poljoprivrednici su izveli na ulice Bruxellesa rano u četvrtak kako bi izvršili pritisak na samit čelnika Europske unije da učine više za pomoć poljoprivrednicima s porezima, sve većim troškovima i jeftinim uvozom

Trg ispred Europskog parlamenta, kao i glavne prometnice u Bruxellesu prema procjeni policije blokiralo je 1000 traktora, a palila se i vatra i bacale petarde.

Poljoprivrednici se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

Već su ishodili nekoliko mjera, uključujući prijedloge Komisije za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublažavanje nekih ekoloških propisa na neobrađenim zemljištima.

Iako kriza poljoprivrednika nije službeno na dnevnom redu samita EU-a, o njoj će se sigurno raspravljati, barem na marginama.

Dok su sve oči uprte u Viktora Orbana kojega ostalih 26 čelnika EU-a želi uvjeriti na samitu da se pridruži planu za financiranje Ukrajine, mađarski je premijer preko noći odlučio podržati seljake.

"Moramo pronaći nove vođe koji istinski zastupaju interese naroda", citirao je Orbana njegov glasnogovornik, govoreći o izborima za Europski parlament. „Europska komisija trebala bi zastupati interese europskih seljaka nasuprot interesa Ukrajine, a ne obrnuto", citirao je Orbana.

Seljak iz okolice Bruxellesa Kevin Bartens nada se da vrše dobar pritisak i ukazuje na broj „koliko nas se ovdje okupilo i kad vidite da se prosvjedi zbivaju po cijeloj Europi, morate se nadati da ti ljudi vide da je poljoprivreda neophodna. Ipak se radi o hrani", poručio je.

U Francuskoj, gdje poljoprivrednici prosvjeduju tjednima, vlada je odustala od planova za postupno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel i obećala više pomoći. Seljaci kažu da to nije dovoljno, a prosvjedi su se proširili na druge zemlje uključujući Belgiju, Italiju, Španjolsku i Portugal.

Prosvjedi diljem Europe događaju se uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima se velik uspjeh predviđa krajnjoj desnici kojoj su poljoprivrednici sve šire biračko tijelo.

Seljaci na traktorima poručuju: "Ako volite zemlju, podržite one koji njome upravljaju" i "Bez poljoprivrednika nema hrane".