'DAO SAM MU NOVAC ZA STANOVE'

Oglasio se Mesićev dobrotvor

25.05.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Slovenski lobist Božo Dimnik u razgovoru za Večernji list odgovorio je na pitanje koje su posljednjih mjeseci mnogi postavljali bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću: tko je misteriozni prijatelj za kojeg tvrdi da mu je posudio novac za dva stana u elitnom zagrebačkom naselju Borčec? Dimnik, naime, tvrdi da je on dao Mesiću novac za stanove, budući da mu je bilo hitno. Upoznajte Mesićevog velikodušnog prijatelja

Božo Dimnik osoba za koju je Robert Redford rekao da po njegovu životu treba snimiti film – taj 80-godišnji, vitalan, strastveni ribič od djetinjstva, upoznao je i postao i dobar prijatelj s mnogim svjetskim zvijezdama, političarima i gospodarstvenicima. Završio je medicinu, otišao u inozemstvo, bavio se biznisom s medicinskim pomagalima, a onda i drugim poslovima, nastavljajući pecati i družiti se s utjecajnim ljudima. Lobist, potkraj 80-tih angažirao se i u dobivanju potpore za osamostaljenje Slovenije, kad se susreo sa Stjepanom Mesić, a prijateljstvo traje do danas. Iznimno je, kaže, nezadovoljan lošim odnosima Slovenije i Hrvatske, ponašanjem Ljubljanske banke. Osnovao je i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva, kako bi popravio odnose koje su zeznuli političari. Počasni je hrvatski konzul u Sloveniji.

Kaže da je ima istine u pričama da je bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću posudio novac za kupnju stanova na Borčecu. 'Ne razumijem tu cijelu priču oko tih 200 tisuća eura. Zašto ga sada pitaju otkuda mu? Toliko je mogao zaraditi, pa bio je ne samo predsjednik u dva mandata nego je i prije bio na visokim položajima. Kad je bio predsjednik imao je najskromniji stan koji sam vidio kod jednog političara. Da sam ja predsjednik, nikada ne bih tamo stanovao. Nikad ništa nije imao, osim svoje obitelji. I jednom se ukaže prilika, šefica kampanje Štefanija Balog gradi stanove na lijepom mjestu. Bio sam tamo. Dogovorili su se da će on prodati stan u Ilici i za taj stan dobiti dva mala. Stanovi glase na suprugu? Pa što, u braku su jako dugo. Međutim, Balog je upala u financijske probleme i banka je htjela prodati ta dva stana. Trebalo je odmah dati novac, od danas do sutra, a nije imao. Obratio se prijateljima. Sasvim normalno, dok ne proda stan. Ne razumijem, zašto sada njega prozivaju, da takva osoba odgovara pred zakonom, a ima toliko ljudi koji su ukrali pa nikome ništa', kazao je za Večernji list Božo Dimnik.

Dimnik kaže kako mu se Mesić obratio, ali da ne želi otkrivati o kojem iznosu je riječ. 'Ja bih za njega sve napravio', naglasio je.

Na pitanje zašto, čime ga Mesić fascinira, odgovara: 'Mesić je jedinstven. Nikad nije prisvajao zasluge. Nikada me nije razočarao, poznajem možda još samo jednu osobu poput njega, a, vjerujete, upoznao sam mnogo ljudi, poznatih, iz vrha politike, gospodarstva, javnog života.'