TRAŽE ISTRAGE

OESS zabrinut zbog prijetnji smrću novinarima u Hrvatskoj i BiH nakon presude Haškog suda

05.12.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) upozorila je u utorak kako su opasni i neprihvatljivi napadi na novinare u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su u proteklim danima bili izloženi uvredama, ali i prijetnjama smrću zbog izvještavanja o ishodu suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) šestorici nekadašnjih vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne.

U izjavi koju je proslijedila misija OESS-a u BiH stoji kako je posebni predstavnik te organizacije za slobodu medija Harlem Desir pozvao tijela vlasti u Hrvatskoj i BiH da istraže brojne prijetnje smrću upućene novinarima te da im se osigura sigurno radno okruženje.

Osudio je prijetnje novinarima, posebice one upućene s ciljem da ih se ušutka te je podsjetio kako tijela vlasti imaju obvezu osigurati da novinari rade u sigurnim uvjetima i da osobe koje im upućuju prijetnje budu procesuirane.

Iz OESS-ova Ureda za slobodu medija u Beču podsjećaju na upozorenja što su ih objavile novinarske udruge iz Hrvatske i BiH o tome kako su brojni reporteri i medijske kuće primili poruke koje su sadržavale različite prijetnje zlostavljanjem i nasiljem, uključujući prijetnje smrću.

Navedeno je kako su takve prijetnje u Hrvatskoj dobili novinari portala Index dok su u BiH prijetnje smrću upućene novinaru Sanelu Kajanu s televizijske postaje Al Jazeera i Štefici Galić sa portala Tacno.net. 

Sve te prijetnje prijavljene su policiji a u OESS-u očekuju da se o tome provede brza i učinkovita istraga.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija prati zbivanja povezana s medijima u 57 država članica organizacije među kojima je i Hrvatska.

Zadaća mu je uputiti  rana upozorenja u vezi sa kršenjima slobode izražavanja i slobode medija i promovirati potpuno poštovanje obaveza koje su preuzele države članice OESS-a u vezi sa slobodom medija.

  • +6
Bivši pripadnici HVO-a u Kninu pale svijeće za generala Praljka Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić