UNUTARSTRANAČKI SPOR

Odvjetništvo istražuje je li Klečak čitao mailove šefice dubrovačkog SDP-a

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je danas optužni prijedlog protiv Nikše Klečka, bivšeg predsjednika Foruma mladeži SDP-a, kojeg tereti da je od 10. do 17. srpnja 2010, bez znanja i odobrenja predsjednice dubrovačkog SDP-a Olge Muratti, provjeravao njezinu elektronsku poštu te da je jednu od njezinih poruka proslijedio trećoj osobi

Okrivljenog Nikšu Klečka tereti se da je od 10. do 17. srpnja 2010. u Dubrovniku, nakon što je na zamolbu oštećene Olge Muratti da joj na mobilnom uređaju koji koristi namjesti postavke da bi na njemu mogla primati i svoju privatnu elektronsku poštu, i koja mu je u tu svrhu povjerila korisničko ime i zaporku kojima pristupa svojoj elektronskoj pošti, koristio to korisničko ime i zaporku bez znanja i odobrenja oštećene.

Klečka se tereti da je koristio pristup privatnoj elektronskoj pošti Olge Muratti tako da ju je pregledao više puta pomoću te zaporke te da je 13. srpnja 2010. jedan njezin mail proslijedio trećoj osobi. Stoga je dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podnijelo optužni prijedlog zbog počinjenja kaznenog djela povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava.

Olga Muratti za Dubrovački vjesnik je izjavila da joj je izuzetno neugodno zbog toga što je taj slučaj 'procurio' u javnost, s obzirom na to da je policiju, kojoj je prijavila sumnje da joj je 'provaljeno' u mailove, zamolila za diskreciju.

'Radi se o mojoj privatnosti i stvarno mi je žao zato što je sve izašlo u javnost i što se od toga pravi medijski spektakl. Ne znam tko je to dojavio novinarima, no nažalost, istina je da se sumnja u Nikšu Klečka koji mi je sredio to da na svome mobitelu mogu otvarati elektroničku poštu', kazala je Muratti.

Na pitanje hoće li Klečak biti izbačen iz SDP-a ukoliko se dokaže njegova krivnja, Muratti ističe da će nakon završetka istrage čitav slučaj raspraviti pred gradskom organizacijom SDP-a koja će odlučiti o političkoj sudbini predsjednika stranačke mladeži.

Nikša Klečak ističe da Olga Muratti ima demokratsko pravo prijaviti svoje sumnje policiji. 'Drago mi je da je policija pokrenula istragu jer će se utvrditi da ja nisam kriv. A onda, kao što je Olgino demokratsko pravo prijaviti onoga u koga sumnja, moje je demokratsko pravo tužiti je zbog klevete!', poručio je preko Dubrovačkog vjesnika Klečak, dodajući da je istina da je predsjednici stranačkog ogranka sređivao postavke na njezinu mobitelu, no da mu ona nije dala lozinke elektroničke pošte niti ih on zna.

Naglasio je da je tek jučer saznao za čitav slučaj te da policija još uvijek nije kontaktirala s njime iako to, kako kaže, očekuje svakog trena.

Podsjetimo, upravo je Nikša Klečak kao osoba od povjerenja bio odabran za vozača u pratnji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića za njegova nedavnog boravka u Dubrovniku. Na pitanje je li uoči dolaska Josipovića prošao sigurnosnu provjeru hrvatskih tajnih službi, Nikša Klečak je kazao da su tražili samo njegovo ime i prezime te datum rođenja.

Šira javnost je za Nikšu Klečka doznala u studenom 2008, kada je Hrvatskom palio i žario tadašnji premijer, a današnji pritvorenik Ivo Sanader. Tada je dubrovačka policija sukladno sudskom nalogu privela Klečka na ispitivanje te mu privremeno oduzela računala. Razlog za takav potez represivno-sudskog aparata bila je grupa na Facebooku koju je Klečak kreirao još u ožujku 2008. godine, a koja se zove 'Kladim se da ću naći 5000 facebookera koji ne vole Sanadera!' U dubrovačkoj policiji tada su pojasnili da je Klečak priveden zbog remećenja javnoga reda i mira, odnosno zbog potrage za dokazima je li on autor na Facebooku objavljene fotomontaže kojom se Sanadera prikazuje s nacističkim obilježjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi