savski park istok

Odvjetnik Nobilo s partnerima gura još jedan veliki projekt u Zagrebu: Otkrio nam je najnovije planove vezane uz nebodere i veliki poslovni kompleks koji bi trebali niknuti pokraj rotora

24.02.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Grad Zagreb uputio je prije nekoliko dana u savjetovanje Odluku o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Savski park – istok, donesenog još 2008., a na prijedlog vlasnika zemljišta - društva Poslovni centar Donji grad, iza kojeg stoji odvjetnik Anto Nobilo s partnerima

Riječ je o području omeđenim sa sjevera sjevernom granicom krune desnog nasipa rijeke Save, s južne Jadranskom avenijom, a s istočne dijelom na kojem je smješten trgovački centar Interspar i McDonald's. Riječ je o površini od 9,3 hektara.

Iza spomenute tvrtke stoje odvjetnik Anto Nobilo, poduzetnik Milan Carić i tvrtka Kermas Istra Danka Končara.

'Još uvijek smo nas trojica iza svega, a razloga za to što smo odlučili zatražiti izmjene je nekoliko. Prije svega zato što je cijeli UPU zaveden kao jedna parcela, što nam stvara problem oko prodaje dosta velikog zemljišta. Kad bi svaka parcela bila za sebe, realizacija bi bila puno brža. Drugi razlog je cesta koja je napravljena kao zamjenska dok se rekonstruirao rotor Remetinec. Prema našim planovima, mi smo cestu planirali kroz sredinu, a sad kada ova već postoji, onda bi bilo šteta da se ne iskoristi. Treća stvar su atomska skloništa koja je prije trebalo graditi, a sada više ne treba', rekao je Nobilo za tportal.

Vrtić ostaje, samo bi ga premjestili

Kako je navedeno u prijedlogu izmjena, vlasnici zemljišta smatraju da je potrebno redefiniranje planskih odrednica u cilju optimalnog načina provedbe. Prema predloženim izmjenama, trebala bi se predvidjeti mogućnost fleksibilnije realizacije pojedinih zahvata u prostoru, odnosno omogućiti etapnu i faznu gradnju za manje prostorne cjeline, omogućiti promjenu uvjeta građenja uz zadržavanje postojećeg koncepta visoke gradnje temeljenog na provedenom natječaju i preispitati potrebu provedbe dodatnih natječaja.

Također se navodi preispitivanje mogućnosti različitih tipologija gradnje, a predviđeno je i izmještanje planiranog vrtića za 190 djece na povoljniju lokaciju.

'Vrtić ostaje, samo bismo ga premjestili na drugu lokaciju. Gdje točno, ne znam napamet jer su to radili arhitekti, ali nema dileme u to da ostaje jer on diže vrijednost nekretnina', istaknuo je Nobilo.

Cesta za budući most Jarun

Osim ceste koja ide uz nasip, UPU predviđa i jednu koja de facto u zapadnom dijelu presijeca zemljište na dva dijela. Riječ je o cesti koja bi trebala s Laništa izaći na budući most Jarun, a koji je prema razvojnoj strategiji Grada Zagreba do 2020. trebao biti pješačko-biciklistički iako se spominjala mogućnost da preko njega ide i tramvajski promet.

'Odavno smo svjesni činjenice da će nas ta cesta 'prepoloviti'. Upravo na toj manjoj parceli koja ostaje na zapadnoj strani bio bi hotel u neboderu. Grad zasad nije kontaktirao s nama zbog otkupa tog zemljišta. Ono što su od nas kupili jest parcela uz Jadransku aveniju, na kojoj je predviđeno da njome prođe tramvajska pruga', pojasnio je Nobilo.

Osim nebodera od 25 katova, UPU na toj lokaciji predviđa dva stambena nebodera po 19 katova te jedan poslovni od 21 kat.

'U ovom trenutku već imamo dvije zainteresirane tvrtke koje su u pismu namjere iskazale interes za gradnju stambenih zgrada od po 15 tisuća metara kvadratnih i jednu koja bi u zgradi od osam katova smjestila svoje sjedište. Neboder s hotelom gradili bismo moji partneri i ja', naveo je Nobilo.

Upitan kad očekuje da će krenuti u realizaciju, Nobilo ističe kako mu je teško bilo što predvidjeti s obzirom na to da sve treba proći proceduru i usvajanje u Skupštini, a i dolaze izbori.

'Nadam se što prije, jer imamo dosta toga spremno za realizaciju i čim se usvoje izmjene, financirat ćemo arhitektonski natječaj za izgled nebodera u kojem će biti hotel', zaključio je Nobilo.