JOŠ NIJE GOTOVO

Odvjetnik Gizele Đureković se nada da će Mustača ipak izručiti

21.01.2014 u 21:06

Bionic
Reading

Pravni zastupnici obitelji ubijenog političkog emigranta Stjepana Đurekovića očekivanom i ispravnom smatraju današnju odluku Vrhovnoga suda kojom se potvrđuje izručenje Njemačkoj bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom

Odvjetnik obitelji Đureković, Siniša Pavlović danas je novinare izvijestio da su kao stranka u postupku kojoj je dopušteno 'neposredno posredovanje' dobili rješenje Vrhovnoga suda koji je odbio Perkovićevu i žalbu državnog odvjetništva na odluku zagrebačkog Županijskog suda o izručenju Njemačkoj.

Suprotno odluci zagrebačkog, velikogorički Županijski sud odlučio je da se ne izruči Zdravka Mustača, kojeg Njemačka također temeljem europskog uhidbenog naloga traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom, a obitelj je na tu odluku ranije podnijela žalbu.


'Po našem stavu Županijski sud u Velikoj Gorici pogrešno tumači odredbe zakona o kaznenopravnoj suradnji sa zemljama EU jer ga tumači na jedan bukvalan način. Županijski sud u Zagrebu taj zakon tumači onako kako ga, smatram, treba tumačiti, a to je u svjetlu odredbi prava EU, jer je taj zakon dio pravne stečevine Unije koju je Hrvatska preuzela', kazao je Pavlović.

Dodao je da hrvatski sudovi, od ulaska u Uniju imaju obvezu takve zakone tumačiti u skladu s načelima i principima prava EU, a ne isključivo domaćeg prava. 'Ako postoji bilo kakav problem da se ta dva prava usklade, nacionalni sud dužan je učiniti sve da se ispuni svrha one odredbe koja postoji u pravu EU', naglašava.

To županijski sud u Velikoj Gorici, za razliku od zagrebačkog, nije prepoznao i nije učinio i to je 'primarni razlog naše žalbe na odluku o odbačaju' zahtjeva za Mustačevim izručenjem.

Iako je sud u Velikoj Gorici zbog zastare odbio izručiti Mustača ta odluka nije pravomoćna. Naime, iako je sud odbio i žalbu obitelji zaključujući da nisu stranka u postupku oni su se na tu odluku žalili Vrhovnom sudu koji bi pravorijek trebao donijeti narednih dana. Prihvati li Vrhovni sud obiteljsku žalbu Pavlović smatra da bi najviši sud odmah trebao odlučiti i o meritumu, odnosno zahtjevu da se Mustača ipak izruči Njemačkoj.