POTPUNI SLOM

Oduzeta diploma bivšem gradonačelniku Maribora

30.01.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Bivšem gradonačelniku Maribora Francu Kangleru oduzet je naziv diplomiranog ekonomista koji je stekao 2008. godine, objavio je u srijedu Fakultet za primijenjene poslovne i društvene studije DOBA iz Maribora

'Utvrđeno je da njegov diplomski rad nije rezultat samostalnog stručnog rada', izjavio je dekan tog privatnog fakulteta Viljem Pšeničny dodavši da je odluka o oduzimanju stručnog naziva Kangleru već uručena, a bit će objavljena i u službenom listu.

Zbog niza optužbi na svoj račun o korupciji i klijentelizmu Kangler je krajem prošle godine bio prisiljen dati ostavku. Javni prosvjedi, koji su zbog toga slučaja najprije održavani u Mariboru, kasnije su se proširili i na druge gradove, sa zahtjevima za ostavkom pripadnika 'gospodarske i političke elite' pa i same vlade.

Senat fakulteta DOBA na kojemu je Kangler diplomirao, a kasnije prijavio i magistarski studij, u međuvremenu je ispitao navode medija da je on svoj diplomski rad skoro u cijelosti prepisao iz jedne revije u kojoj su stručnjaci za to područje objavili zbornik radova na temu lokalne samouprave.

Analiziranje teksta njegove diplome posebnim računalnim programom za otkrivanje plagijata potvrdilo je sumnje da je Kangler najveći dio svog diplomskog rada, pod nazivom 'Kompetencije gradonačelnika u postupku izrade i prihvaćanja općinskog proračuna', prepisao iz te revije, bez korektnog navođenja autora i citiranja, pa mu je fakultet diplomu oduzeo.

'Ovakvom odlukom fakultet dokazuje nultu stopu tolerancije kad se radi o kršenju pravila studija, te nepoštenim i netransparentnim pokušajima koji nemaju mjesta u akademskoj zajednici', naveo je dekan Pšeničny.