PRESEDAN nacionalnog stožera

Procesija na Hvaru održana uz žestoke mjere opreza, pogledajte kako je to izgledalo

10.04.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Procesija Za križen, koja je započela u četvrtak navečer u 22 sata na središnjem dijelu otoka Hvara, u petak se ujutro vratila u svih šest mjesta iz kojih je krenula. Kao i svake godine, jelšanski križonoša na kraju procesije s križem zatrči se preko mjesne pjace, što procesiju u Jelsi čini posebnom

Ove godine križonoša je trčao pred praznom pjacom u Jelsi jer je zbog koronavirusa ograničeno održavanje velikih skupova. Iako se procesija inače vrati oko 7 sati u petak u mjesto iz kojeg je krenula, ove je godine to bilo sat vremena ranije, javlja Dnevnik.hr.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je održavanje procesije na središnjem dijelu otoka Hvara, no uz posebne mjere opreza. U procesiji je moglo biti po 15 sudionika, tj. križonoša i njegova uža pratnja, a čitav put od 25 kilometara, koliko je procesija prošla, nadgledali su lokalni stožer i policija.

'Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, a taj je događaj bitan gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u četvrtak.

Zanimljiva je i slučajnost da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš rodom s otoka Hvara. Godine 2009. tradicija procesije Za križen upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

  • +10
Tradicionalna procesija Za križen uz stroge mjere zaštite Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX