OSJEČKI GRADSKI PRIJEVOZ

Odredi volontera protiv nasilnika u tramvajima

07.05.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Nakon što su huligani već više puta prebili i ozlijedili vozače u osječkim autobusima i tramvajima, direktor Gradskog prijevoza putnika organizirao je službenike-volontere koji će, pritajeni u civilu, putovati na noćnim linijama i pomagati kolegama u slučaju napada

Osječki nasilnici koji od ovog vikenda noću nasrnu na vozače gradskih autobusa i tramvaja nemalo će se iznenaditi. Pripite, pijane, a i trijezne huligane željne dobrog noćnog maltretiranja vozača na njihovom radnom mjestu od subote dočekivat će grupice službenika Gradskog prijevoza putnika kojima je zadaća obraniti svoje kolege. Direktor GPP-a Igor Medić kaže da mu je prekipjelo nakon prošlotjednog noćnog premlaćivanja dvojice vozača, nakon kojih su nepoznati počinitelji pobjegli.

'Ne mogu više dopustiti da se moje radnike zlostavlja dok noću rade', jasan je Medić. Za pokrivanje svih noćnih linija dogovorio je volontiranje 54 službenika, koji će se strateški rasporediti u dvojke i trojke. Pritajeni u civilu, sjedeći na svojim mjestima ili razgovarajući s vozačem, GPP-ovci bi trebali biti jamac mira u vozilima.

Kritično je, kaže Medić, u jutarnjim satima od tri do zore u sedam sati, ali unatoč dobroj suradnji s policijom huligani su do sada bili brži od ruke pravde. Pokušalo se sa sprejevima protiv nasilnika, koje su dobili svi vozači kao i zatvorene kabine, ali ni to dosad nije sprečavalo usijane glave u agresiji. 'Svi moji radnici imaju mobitele i u opasnosti odmah zovu policiju, ali u tih 15 minuta do dolaska patrole već dobiju batine', kaže ogorčeno Medić.

Ideja o prikrivenoj zaštiti sinula mu je još kada je jesenas požrtvovni osječki umirovljenik Jakov Sentić uhvatio, svladao i predao policiji mlađahnog vandala nakon što je ovaj razbio zadnje staklo tramvaja i pokušao pobjeći. Za građansku hrabrost i u znak zahvalnosti 69-godišnji Sentić od GPP-a je dobio doživotnu besplatnu voznu kartu, a njegov uspješan sistem obrane od subote kreće u masovnu primjenu.