UGROŽENA NASELJA

Odra promijenila tok - teče uzvodno

Bionic
Reading

Iako vodostaji rijeka opadaju, u sisačkome Pokuplju još je kritično jer voda iz Odranskog polja neprestano nadire prema naseljima i ugrožava kuće.

Pod pritiskom Kupe, rijeka Odra od ušća teče uzvodno te se razlijeva po poljima, zbog čega su zaobalne vode u stalnom porastu.

'U ugroženim selima Žabnu, Staroj Drenčini, Vurotu i još nekima obiteljske kuće okružene su vodom koja se prelijeva i preko cesta. Još se dograđuju zečji nasipi, a mještanima pomažu vatrogasci, radnici komunalca, djelatnici Crvenoga križa i drugi. Očekivali smo probleme s vodom, ali ovoliko vode nitko nije mogao predvidjeti', rekao je predsjednik Gradskog stožera za obranu od poplava u Sisku Agan Velić.

Ni najstariji stanovnici ugroženih mjesta ne sjećaju se ovako visokih zaobalnih voda, a zbog kiše koja i danas pada, ne očekuju se da će se stanje uskoro popraviti.
'Iako je vodostaj Neretve pao ispod 3 metra, opasnost još nije prošla', ističe voditelj Hrvatskih voda za sliv Neretva-Korčula Joško Erceg za Radio Delta.

'U Metkoviću je vodostaj trenutno 278 i on će otprilike biti na ovoj visini sljedećih 10-12 sati. Uzvodno gledajući, na Jablanici je smanjen dotok, a smanjeni su i međudotoci između Jablanice i Mostara. Sve je to umanjilo protok kroz Metković za nekih 600 kubika u odnosu na prekjučer kad je bio maksimum. Još uvijek ne radi hidrocentrala Čapljina koja je dobila zabranu rada još prije dva dana. U svakom slučaju, trenutno je relativno bolje nego prethodnih dana, ali čekamo današnje kiše pa ćemo u toku dana znati što se događa', rekao je Erceg za Radio Delta dodavši kako su još uvijek na snazi redovne mjere obrane od poplava.

'Stanje je puno bolje, ali nije do kraja riješeno', kaže Erceg.