STOŽER DRŽAVNOM VRHU:

'Odmah učinite sve za oslobađanje Veljka Marića'

23.09.2014 u 21:14

Bionic
Reading

Sa zajedničkog sastanka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) i Koordinacijskog operativnog tima (KOT), održanog u Vukovaru, poslan je zahtjev predsjednicima Republike Ivi Josipoviću, Vlade Zoranu Milanoviću i Sabora Josipu Leki da 'poduzmu sve političke, pravne i diplomatske korake za trenutačno oslobađanje hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji je u zatvoru u Srbiji, i da spriječe apsurdnu srbijansku primjenu univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske'

Na kratkoj konferenciji za novinare predsjednik tog stožera Tomislav Josić pročitao je zahtjeve trojici obnašatelja najviših državnih dužnosti.

Od svih institucija Hrvatske zahtijeva se trenutačni prestanak 'protuzakonite i protuustavne primjene ćirilične agresije na Vukovar' u skladu s odlukom Ustavnog suda, jedan je od zahtjeva s današnjeg sastanka.

Mjerodavne institucije, stranke i pojedince SOHV i KOT upozoravaju da ne pokušavaju narušavati referendumski institut te zahtijevaju poštovanje Ustava i suverenosti naroda. Ako se vlasti i mjerodavne institucije ogluše na zahtjeve SOHV i KOT-a, neće biti dobrodošli u Vukovar i na braniteljske događaje, a poglavito u Kolonu sjećanja 18. studenoga, ponovio je Josić već prije izrečena upozorenja vladajućima.

Također se ističe kako SOHV i KOT ne priznaju presude ljudima 'osuđenima zbog otpora protuzakonitog i protuustavnog nasilja nad Vukovarom' te zahtijevaju da se ispravi ta nepravda i 'trenutačno zaustavi nasilje nad krvlju stečenim pravima branitelja'.

Iskazana i potporaa zahtjevima i prosvjedu Saveza udruga branitelja radnika RH koji će se, kako je rečeno, uskoro održati na Markovu trgu u Zagrebu.

Bauk: Ne znam što će se dalje događati

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je vezano za današnja događanja u Vukovaru, kako je bolje da su skinute dvojezične ploče neoštećene nego oštećene, jer će ih biti lakše opet postaviti na zgrade institucija i bit će manji troškovi. Kazao je kako su ploče na oba pisma (latiničnom i ćiriličnom) u skladu sa zakonom i bit će ponovno postavljene.

Ukoliko su dvojezične ploče odnesene u institucije Grada Vukovara vjerujem da će ih gradonačelnik Ivan Penava dostaviti državnim tijelima koji su vlasnici, ili će netko po njih otići, rekao je večeras ministar Bauk za tri nacionalne televizije, komentirajući današnje skidanje dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

Napomenuo je kako ne zna što će se dalje događati, podsjetivši da su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o provedbi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru 2002. doneseni konsenzusom i Vlada ih provodi. Ukoliko se zakon izmjeni provodit će se taj izmjenjeni zakon, a Ustavni sud je do izmjene zakona oslobodio Vladu da to radi prisilnim mjerama, kazao je ministar Bauk.

Sa zgrada državnih institucija i ureda u Vukovaru stradalnici Domovinskog rata danas su skinuli sve postavljene dvojezične ploče, te su ih odnijeli vukovarskom gradonačelniku Penavi, dok je na zgradi vukovarske policije ploča razbijena.

Policija je privela šest osoba, među kojima su, neslužbeno se doznaje, i dvije žene čiji su članovi obitelji stradali u Domovinskom rat. S njima su obavljeni obavijesni razgovori, a do 18,30 sati svi su pušteni.

Do skidanja i razbijanja ploča došlo je danas nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 204. brigade Hrvatske vojske - vukovarske brigade, čija je 23. obljetnica osnutka danas obilježena u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.