ANDRO VLAHUŠIĆ

'Odmah sam se prijavio Bajiću zbog propusta'

28.03.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) danas je u izjavi novinarima u Splitu, gdje mu se sudi za zloporabu položaja u aferi 'Šipan', priznao vlastiti propust pošto je 26. travnja 2010. godine potpisao dopis u kojem je drugooptuženi Pero Vićan dodao rečenicu kojom za svoju tvrtku 'Dubrovačko primorje' traži pozajmicu od grada od dva miljuna kuna, te je potvrdio kako je zbog tog propusta sam sebe prijavio glavnome državnom tajniku Mladenu Bajiću

'U dopisu kojim smo rješavali teškoće neisplaćenih plaća komunalnog poduzeća 'Vrtlar' postoji Vićanova dopisana rečenica i ne bježim od toga da je to propust, ali taj propust nema nikakvu uzročno-poljedičnu vezu ni s kakvom isplatom novca i nema nikakvu štetu za grad Dubrovnik jer se u njemu ne govori ni o kakvom nalogu ni o obvezama grada Dubrovnika', rekao je Vlahušić novinarima.

Na pitanja kako je glasila ta Vićanova dopisana rečenica, Vlahušić je odgovorio kako u njoj piše: 'S obzirom na novo vješte, isplatiti do dva milijuna kuna zbog doma u Šipanu.' Pritom je rekao kako je taj dokument potpisao pošto mu ga je donijela tajnica Jelena Pavlović, koja mu je prije toga rekla kako Vićan želi dopuniti dopis.

'S Vićanom sam skupa prije toga rješavao predmet 'Vrtlar', poduzeća u kojem je direktor Toni Miloslavić, član Vićanove Nezavisne liste našega koalicijskog partnera, i u tom smo predmetu već bili osigurali milijun i pol kuna pomoći (pozajmice) za plaće radnicima. Dnevno potpisujem mnoge dokumente ne čitajući ih. Tako sam poptisao i ovaj s Vićanovom dopunjenom rečenicom vjerujući da se odnosi na predmet 'Vrtlar'', rekao je Vlahušić.


'No, nakon petnaestak dana vidio sam da se u Vićanovoj dopunskoj rečenici spominje pozajmica od dva milijuna kuna za njegovu tvrtku te sam odmah sam sebe osobno prijavio glavnome državnom odvjetniku', objasnio je Vlahušić. Dodao je kako je prijavljujući sebe glavnome državnom odvjetniku Bajiću istodobno prijavio i udrugu Društvo prijatelja dubrovačke starine koja, po njegovu mišljenju, na godinu naplati po pedesetak miljuna kuna za ulaznice posjetiteljima dubrovačkih zidina.

'Tu privatnu udrugu nitko ne nadzire niti kontrolira, njezin predsjednik Denis Orlić, petnaest dana prije nego što sam potpisao dopis s dodatnom Vićanovom rečenicom, odlučio je Vićanu uplatiti pet milijuna kuna s računa te udruge, a uplatili su samo milijun kuna. Kad je Vićan vidio da od toga nema ništa, koristi situaciju s predmetom 'Vrtlar' dodajući rečenicu u dopisu koji se trebao odnositi na predmet 'Vrtlar'', rekao je Vlahušić.