POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Šećer za kraj: Na tapetu krupne zvjerke poput Dalić, Marića, Grabar Kitarović...

09.01.2018 u 10:31

Bionic
Reading

Na jednoj od svojih posljednjih sjednica u ovom mandatu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak bi trebalo donijeti nekoliko velikih odluka

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bavit će se slučajevima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića, koji su se u javnosti već suočili s optužbama za sukob interesa.

Povjerenstvo bi trebalo donijeti odluku u slučaju Martine Dalić, prijavljene jer u imovinskoj kartici nije prijavila bonus od 168 tisuća kuna koji je dobio njen suprug, inače zaposlen u Ini. Postupak protiv Dalić Povjerenstvo je pokrenulo u rujnu prošle godine, a ona je tada kazala kako nije bila sigurna treba li suprugov bonus prijaviti u kartici s obzirom na to da su njegova primanja poslovna tajna.

Povjerenstvo će donijeti odluku i u slučaju bivšeg SDP-ovca Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira.

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Povjerenstvo mora donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka. Radi se o slučaju doktorskog studija te je Povjerenstvo ispitivalo pohađa li predsjednica predavanja, polaže li ispite i ispunjava li sve obveze pod jednakim uvjetima kao i ostali studenti ili na Fakultetu političkih znanosti ima privilegiran položaj.

  • +7
Povjerenstvo odlučivalo o sukobu interesa u slučaju Omejec, Šeparović i Mlakar Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Hoće li pokrenuti postupak, Povjerenstvo mora odlučiti i u slučaju ministra financija Zdravka Marića, prijavljenog zbog bivšeg posla u Agrokoru. Povjerenstvo će odlučiti hoće li utvrđivati je li Marić, kao bivši zaposlenik tog koncerna, bio u sukobu interesa kada su Ministarstvo, ali i Vlada odlučivali o Agrokoru.

Podsjetimo, aktualni saziv Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković završava sa svojim radom, a mandat im istječe krajem siječnja. Sabor je lani raspisao javni poziv za nove članove, a kandidati su već i ispitani. Sada je na saborskom Odboru za izbor i imenovanja da predloži kandidate za novi sastav Povjerenstva, a među njima bi se mogli naći i neki od aktualnih članova, koji su se svi prijavili na natječaj.