odluka povjerenstva

Plenković, Ćorić i Marić izvukli se od optužbe za sukob interesa

08.12.2017 u 08:58

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, baš kao ni protiv njegovih ministara Tomislava Ćorića i Gorana Marića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, po službenoj dužnosti nakon novinarskog upita, odlučivalo je u petak je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa kada je usred kampanje za lokalne izbore 7. svibnja ove godine koristio Vladin zrakoplov.

Naime, Plenković je tog prijepodneva najprije bio na stranačkom skupu HDZ-a u Zagrebu, gdje je došao dati podršku HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Dragi Prgometu, a potom je Vladinim zrakoplovom odletio u Split gdje je bio pozvan na obilježavanje Dana Grada Splita.

Član povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se protiv Andreja Plenkovića ne pokreće postupak za utvrđivanje sukoba interesa. Ivanjek kaže da činjenica da je prvo bio na stranačkom skupu HDZ-a Plenkoviću ne može ograničiti njegovo pravo da koristi Vladin zrakoplov za put u Split gdje je putovao po službenom pozivu kao predsjednik Vlade.

Povjerenstvo je jednoglasno prihvatilo prijedlog, prenosi N1 televizija, da se ne pokrene postupak protiv premijera Andreja Plenkovića.

  • +6
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Također, član povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se postupak ne pokrene ni protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog toga što je u jeku kampanje za lokalne izbore u prostrojima HDZ-a održao konferenciju za medije na kojoj se hvalio uspjesima Vlade. 

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković predložila je da se ne pokrene postupak protiv ministra državne imovine Gorana Marića zbog toga što je država otkupljivala njegovu knjigu 'Slom lažnog proroštva'.

Knjige ministra Marića otkupilo je Ministarstvo kulture od izdavača koji je, pak, sin Gorana Marića.

Povjerenstvo je jednoglasno prihvatilo prijedloge da se ne pokreću postupci protiv ministara Tomislava Ćorića i Gorana Marića.