ZAKONSKA RUPA I PRAZNI RAČUNI

Ovo je lista političara neplatiša: Dužni desetke tisuća kuna zbog sukoba interesa

29.12.2017 u 17:40

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa od 2013. godine dužnosnicima je izreklo 1,75 milijuna kuna kazni, od čega je nenaplaćeno 435 tisuća kuna. Tportal doznaje koji su to državni dužnosnici izbjegli plaćanje ionako relativno niskih kazni

Veći dio sankcija nije izvršen zbog toga što su dužnosnici prestali obnašati dužnost i primati plaću ili naknadu za obnašanje dužnosti. Takav je slučaj sa sportašicom i političarkom Sandrom Perković za koju je Povjerenstvo u četvrtak ustvrdilo da je bila u sukobu interesa kada je primila nagradu od 50 tisuća kuna od Grada Zagreba, a u isto je vrijeme bila saborska zastupnica.

Takvih poput nje, doznaje tportal ima ukupno 64. Na listi neplatiša većina, poput Perković, u trenutku izricanja kazni više nije bila na dužnosti na kojoj su se ogriješili o Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Manjem broju njih kazne nisu naplaćene jer nisu imali dovoljno sredstava, a na račun im je  ranije 'sjela' neka druga ovrha.

  • +4
Izborni stožer Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Na listi neplatiša ima bivših ministara, gradonačelnika, saborskih zastupnika….

Apsolutni rekorderi u visini nenaplaćne kazne su bivši saborski zastupnik i nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum, njegov najbliži suradnik I bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov te ministar obrane u vladi Zorana Milanovića, Ante Kotromanović.

Keruma je Povjerenstvo kaznilo 2016. jer je odbio ispuniti imovinsku karticu. 'Redovito me kažnjavaju samo da opravdaju svoj rad i angažman jer oni samo bez veze leže i ne rade ništa. Kad se i nečega uhvate, onda su pristrani', kazao je Kerum tada za tportal. 

Šundovu je kazna od 30 tisuća kuna izrečena jer je kao dogradonačelnik primao i plaću i dodatne naknade.

  • +72
Bivši ministar obrane Ante Kotromanovića jedan je od rekordera u visini neplaćene kazne Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Nekadašnji ministar obrane Ante Kotromanović koji danas radi u Croduxu kažnjen je istom svotom jer je primio nedopušteni dar. Naime, na trošak lošinjske tvrtke Jadranka putovao je privatnim letom na relaciji Zagreb-Lošinj-Zagreb.

Među najvišim nenaplaćenim kaznama je i ona od 15 tisuća kuna također bivšoj splitskoj dogradonačelnici Anđelki Visković, a istu svotu bili su dužni platiti i Josip Jagušt te Dragutin Glavina.

Deset tisuća kuna duguju Slaven Kranjec, Luka Denona, Neven Škunca, Stipe Petrina, Dragutin Vlahovac i Ana Šarić.

Osam tisuća kuna kazne Povjerenstvo je izreklo Stanku Zriliću, Mariju Paladinu, Mladenu Paviću, Zlatanu Sremecu, Ivanu Švajgeru, Krešimiru Malec i Anti Baranu.

  • +13
Stipe Petrina na šibenskoj Županijskoj skupštini Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Sa šest tisuća kuna kažnjeni su Bruno Radoš i Neven Mikac, a s pet tisuća Milan Bresinšćak, Željko Pinjuh, Ivan Perhoč, Ante Klepić, Vladimir Stojisavljević, Dubravka Kolarić, Ratimir Orešković, Borislav Kovačić, Bruno Radoš (koji je kažnjen i sa šest tisuća) te Luka Markić.

Četiri tisuće kuna Povjerenstvo nije moglo naplatiti od: Željka Lisičaka, Ljubomira Božikovića, Vlade Žigrovića, Sonje Borovčak, Zorana Vujanovića, Božidara Hajsoka, Branislava Petkovića, Slavka Linića, Borisa Šuvaka te Ervina Radetića.

Plaćanje tri tisuće kuna izbjegli su Boris Crnković, Kruno Antoljak, Željko Strbad, Nada Čordašić, Mladen Horvat, Mijo Bišćan, Berislav Šipuš, Miroslav Mašić, Sabina Škrtić, Ivica Tanjić i Melanija Milović.

Plaćanje najmanje kazne od dvije tisuće kuna izbjegli su: Josip Lozančić, Filko Cezner, Zlatko Grabar, Davorka Hajduković, Domagoj Križaj, Franjo Mikuš,  Nedjeljko Horvat, Stjepan Pajur, Ivan Žužul i Čabo Cickai.

Dokument: "Nenaplaćene sankcije Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa"