PACKA DORIS PACK

'Odluka Vlade o zasebnim euroizborima je skupa i luda'

08.03.2013 u 21:17

Bionic
Reading

Europarlamentarka Doris Pack izjavila je kako je odluka Vlade da izbore za Europski parlament ne održi zajedno s lokalnima 'skupa i luda'.

'Ne razumijem tu odluku Vlade i ne mislim da je mudra, jer se tako gubi mnogo novca, koji se mogao uložiti u, primjerice, obrazovanje', rekla je Pack na okruglom stolu o europskim perspektivama Hrvatske, održanom u Europskom domu, u organizaciji zagrebačkog HDZ-a i zajednice žena Katarina Zrinska grada Zagreba.

Ustvrdila je da se izbori za europarlament u mnogim zemljama EU organiziraju zajedno s lokalnima, kako bi se osigurao što veći odaziv birača, a HDZ-ovcima koji su je pitali kako što bolje odraditi kampanju za te izbore odgovorila je kako bi im Europska pučka stranka poslala pomoć da je znala da će se izbori održati već 14. travnja.

Pack se prisjetila teškog puta osamostaljenja Hrvatske i dugotrajnih pristupnih pregovora, a ključnim za Hrvatsku nakon ulaska u EU smatra što bolje iskorištavanje EU fondova.

'Morate imati pripremljene projekte kako biste fondove iskoristili na najbolji mogući način', poručila je Pack, ističući kako zna mnoge mlade Hrvate koji su stažirali u uredima EP-a i koji su sposobni pripremiti takve projekte.

Rekla je i da se za vrijeme ručka susrela sa ženama iz Bedema ljubavi kojima je pomagala u vrijeme rata te da je stekla dojam da su te žene zaboravljene.

'Trebali biste imati na umu patnje tih ljudi i poštovati ih, jer oni su domoljubi', poručila je Pack, ističući da i u EP ponekad teško objasni da domoljublje nije isto što i nacionalizam.

Uz ekonomske perspektive Hrvatske u EU, okupljene je zanimalo i kako će se Hrvatska vrijednosno uklopiti u EU, a jedan muškarac iz publike europarlamentarku je upitao što misli o činjenici da jedan od najvećih trgova u Zagrebu nosi ime maršala Tita, 'jednog od najvećih zločinaca'.

'I mi u Njemačkoj imali smo iskustvo komunizma, koje je kod nas, u uspodredbi s Jugoslavijom, bilo malo teže. Mislim da Tito ipak nije bio Staljin, ali, s obzirom da ne živim u Zagrebu, ne mogu reći koliko je to pitanje u ovom trenutku važno', odgovorila je Pack.

O perspektivama Hrvatske kao punopravne članice EU govorio je i ekonomist Mladen Vedriš, koji je ocijenio da ulazak u EU Hrvatskoj daje priliku da bolje sagleda svoj ekonomski položaj i da se odgovornije postavi prema javnim financijama, budući da će državni proračun prije Sabora razmatrati Europska komisija.

'Svaki klub ima pluseva i minusa, a za Hrvatsku ovdje plusevi pretežu', ocijenio je Vedriš.