IZA REŠETAKA

Odluka o puštanju Mamića iz zatvora bit će poznata sutra

07.12.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak odlučuje o žalbama na raniju odluku prema kojoj Zdravko Mamić, njegov sin i dvojica osumnjičenih poduzetnika istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinama

Sjednica izvanraspravnog vijeća, kako se doznaje, počela je u 11 sati no odluka, po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, neće biti objavljena prije utorka.

Žalili se obrana i Uskok

Na odluku sutkinje istrage Erne Dražančić od 19. studenoga koja je prihvatila istražni zatvor za sve osumnjičenike osim čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, žalila se obrana i Uskok.

Tužiteljstvo, osim odlukom što je četvorici osummnjičenih omogućeno da se uz jamčevinu mogu braniti sa slobode, nije zadovoljno ni činjenicom što je sutkinja istrage odbila istražni zatvor za Vrbanovića kojemu je zbog toga nastavila vrijediti jamčevina od milijun kuna uplaćenih u srpnju nakon pokretanja prve istrage zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

Najavljujući žalbu zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković ranije je kazao kako tužiteljstvo smatra da "s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo" nikakva mjera opreza niti jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor.

Mamiću je 19. studenoga određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine. Njegovu sinu Mariju Mamiću određena je jamčevina od pet milijuna kuna, a dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti od četiri, odnosno dva milijuna kuna.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.