NETANYAHU OBAMI

Odluka o napadu na Iran još nije donesena

06.03.2012 u 07:12

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je američkog predsjednika Barracka Obamu tijekom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije naznačio ni da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije, rekli su izvori bliski američko-izraelskom sastanku na vrhu

Dok je Obama tražio od izraelskog čelnika suzdržanost još neko vrijeme kako bi međunarodne sankcije ojačale pritisak na režim u Teheranu, ocijenivši da je diplomatsko rješenje još moguće, razlike oko načina kako spriječiti iranski razvoj nuklearnog programa nisu prevladane, kažu izvori.

Iako su se dvojica čelnika dogovorila da će koordinirati svoje napore oko rješavanja toga pitanja, Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati gospodar svoje sudbine pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

Obama i Netanyahu razgovarali su u Bijeloj kući o problemu iranskog nuklearnog programa, nakon što je Izrael zadnjih tjedana prijetio da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječio da ostvari nepovratan napredak u proizvodnji atomskog oružja.

Iza zatvorenih vrata Netanyahu je potvrdio Obami da Izrael tek treba donijeti odluku hoće li napasti iranska nuklearna postrojenja, istaknuvši da si židovska država pridržava pravo na vojnu akciju. Izvori također tvrde da Obama, koji je javno podržao pravo Izraela na samoobranu, nije tražio od Netanyahua da preispita takvo izraelsko stajalište.

No, Obama smatra da diplomaciji treba pružiti još jednu priliku. 'Mislimo da postoji još jedna prilika za diplomatsko rješavanje tog pitanja', rekao je američki predsjednik koji drži da Iran još nije počeo proizvoditi atomsko oružje.

'Pritisak na Iran raste, ali vremena je sve manje', citirali su izvori Netanyahuov odgovor. Po ocjenama izraelskih analitičara, izraelski čelnik nadao se da će od Obame dobiti obećanje o američkoj vojnoj operaciji protiv Irana ili barem prešutno odobrenje za izraelski napad.