'ODLUČNA POTPORA'

Odlikovana dvojica pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu

25.02.2019 u 18:16

Bionic
Reading

Pripadnici 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji potpore miru 'Odlučna potpora' u Afganistanu satnik Darko Barišić i časnički namjesnik Predrag Cukrov primili su odličja vojske SAD-a, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane (MORH)

Satnik Darko Barišić i časnički namjesnik Predrag Cukrov raspoređeni su na dužnostima pod zapovijedanjem Združenog zapovjedništva za tranziciju sustava sigurnosti (Combined Security Transition Command-Afghanistan) u Kabulu.

U kampu 'New Kabul Compound' održana je prigodna svečanost uručenja odličja na kojoj je zamjenik zapovjednika Združenog zapovjedništva za tranziciju sustava sigurnosti američki general bojnik Robert L. Marion zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske za ostvareni doprinos i rezultate u misiji i uručio im odličja.

Satnik Darko Barišić primio je odličje “Army Commendation Medal“ za njegov doprinos u misiji i ostvarene rezultate na dužnosti savjetnika načelnika uprava za prosudbu i ocjenjivanje u Ministarstvu unutarnjih poslova (Ministry of Interior Affairs), Zapovjedništvu za obuku Afganistanske nacionalne policije (Training General Command) i Policijske akademije (Afghan National Police Academy). Temeljem dosadašnjeg iskustva i prethodnih sudjelovanja u misiji svoje zadaće satnik Barišić uspješno je izvršavao u sastavu multinacionalnog (sedam zemalja davateljica snaga) Policijskog institucijskog savjetničkog tima (Police Institutional Advisory Team) u Upravi za razvoj snaga (Force Development).

Satnik Barišić, obnašajući zadaće kroz savjetovanje i pomoć (TAA) u Zapovjedništvu za obuku i Regionalnim centrima za obuku afganistanske nacionalne policije (ANP), najveći uspjeh ostvario je u pomoći izrade Metodike ocjenjivanja i prosudbe obuke Afganistanske policije (ANP), izrade bliskoročnih i kratkoročnih Planova za prosudbu i ocjenjivanje te iniciranje i organizaciju prosudbe, ocjenjivanja i nadzora u svim regionalnim obučnim centrima Afganistanske nacionalne policije.

U suradnji s ostalim pripadnicima PIAT-a i časnikom ANP-a (savjetovanom osobom) sudjeluje u praćenju, izvršavanju i ispunjavanju točno određenih zadaća iz Strateškog plana Ministarstva unutarnjih poslova (MOI), u kojima je nositelj provedbe devet strateških zadaća od kojih su najvažniji Revizija i nadogradnja svih vrsta obuka za časnike ANP, izrada priručnika za časnike ANP te uspostava i korištenje intraneta u Ministarstvu unutarnjih poslova (MOI) i Zapovjedništvu za obuku ANP-a.

Hrvatski vojnici u Afganistanu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Časnički namjesnik Predrag Cukrov primio je odličje "Meritorious Service Medal" za ostvareni doprinos na dužnosti savjetnika prvog dočasnika Jedinstvenog zapovjedništva za obuku, izobrazbu i doktrinu Afganistanske vojske (Unified Training Education Doctrine-Command ANA) te dužnosti prvog dočasnika multinacionalnog Savjetničkog tima za obrazovne institucije Afganistanske vojske (Army Institutional Advisory Team) Uprave za razvoj snaga (Force Development), koji u svom sastavu ima više od 150 pripadnika iz 13 koalicijskih zemalja.

Časnički namjesnik Cukrov, obnašajući dužnost savjetovanja i pomoći (TAA) prvog dočasnika Jedinstvenog zapovjedništva za obuku, izobrazbu i doktrinu Afganistanske vojske (UTED-C ANA), najveći uspjeh ostvario je u pomoći izrade Strategije za unaprjeđenje i standardizaciju dočasničke institucionalne obuke ANA-e. Zahvaljujući bogatom iskustvu u stvaranju dočasničkog lanca potpore Hrvatske vojske te radu u prijašnjim misijama u Afganistanu, uvelike je pomogao u izgradnji dočasničkog lanca potpore UTED-C-a u preustroju i tranziciji afganistanskih institucija za obuku i izobrazbu ANA-e. Svojim doprinosom nastavio je tradiciju postignuća svih hrvatskih savjetnika – prvih dočasnika AIAT-a u prethodnim kontingentima Hrvatske vojske.

  • +15
Svečano ispraćen 9. hrvatski kontingent u misiju u Afganistan Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na dužnosti prvog dočasnika AIAT-a časnički namjesnik Cukrov, uz savjetovanje i potporu zapovjednika AIAT-a, najviše pozornosti posvetio je zadaćama sigurnosti svih pripadnika AIAT-a u kampu NKC, od upoznavanja svih pripadnika sa sigurnosnom situacijom, koordinacije postupaka AIAT-a u slučaju obrane kampa, praćenju poštivanja svih sigurnosnih procedura te organizacija obuke osvježenja za sve pripadnike AIAT-a sukladno RS SOP-ovima i zapovijedima.

Odlikovanje pripadnika 9. HRVCON-a raspoređenih na najviše savjetničke dužnosti koje OSRH nominiraju u misiju potpore miru “Odlučna potpora” još je jedan pokazatelj doprinosa i prepoznatljivosti hrvatskih vojnika u međunarodnim vojnim misijama, navodi se u priopćenju MORH-a.