commando obuka

Udbina dobiva kamp za vojnu elitu, nove 'Šepurine' čekaju komandose

11.02.2019 u 11:27

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Hrvatske vojske Udbini otvaraju specijalni kamp za 'commando' obuku časnika i dočasnika. U toj vojarni od jeseni počinje raditi Središte za razvoj vođa 'Marko Babić'

Riječ je o sasvim novom i potrebnom centru za obuku dočasnika i časnika Hrvatske vojske. Naime, cilj je unaprijediti vođenje i zapovijedanje na nižim taktičkim razinama (vod/satnija) te tako stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe te instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima, tvrde za Jutarnji list u Ministarstvu obrane.

Prema njihovim tvrdnjama, obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda te časnicima razine zapovjednika voda.

U MORH-u kažu da je novo središte već 'ucrtano' u novi ustroj Kopnene vojske. Središte će biti ustrojeno po modelu Obučnog središta gardijskog desantnog pješaštva 'Damir Tomljanović Gavran' koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000. godine.

  • +8
Commando obuka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

U tom centru na višetjednim ili višemjesečnim treninzima obučeno je oko 1000 dočasnika i časnika na taktičkoj i operativnoj razini. Obučeni dočasnici i časnici u Šepurinama bili su nositelji provedbe vojnih operacija Bljesak i Oluja.

Obuka kadeta u Zimskom kampu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Prema usvojenom planu, obuka za razvoj vođa provodila bi se u tri rotacije godišnje, a svaka bi trajala 5 tjedana, 24 sata dnevno u svim vremenskim i terenskim uvjetima. U MORH-u planiraju da u sklopu jedne rotacije sudjeluje oko 60 pripadnika s intencijom povećanja tog broja.

Prisega nakon završene commando obuke Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

U sjećanje na Šepurine obuka će se provoditi pod 'njenim' sloganom 'Znoj štedi krv'. Slogan se nalazi na znački koja će krasiti beretku koju će nositi djelatnici Središta i instruktori.