Elanco Animal Health

Odlična vijest za sve vlasnike mačaka koje žive s dijabetesom, odobren novi lijek

09.12.2022 u 09:12

Bionic
Reading

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je odobrila lijek tvrtke Elanco Animal Health Inc za mačke s dijabetesom, čime je postao prvi oralni lijek odobren za tu bolest kod životinja

Lijek Bexacat pomaže poboljšati kontrolu šećera kod inače zdravih mačaka s dijabetesom koje prethodno nisu liječene inzulinom.

Tvrtka za zdravstvenu zaštitu životinja očekuje da će lijek biti dostupan američkim veterinarima u prvom tromjesečju 2023., rekao je u e-poruci Michael Breer, viši direktor Elancoa.

Procjenjuje se da oko 600.000 mačaka u Sjedinjenim Državama ima dijagnosticiran dijabetes, a istraživanja pokazuju da se gotovo 125.000 mačaka ne liječi zbog složenosti današnjih opcija, rekao je Breer.

Mačke s dijabetesom često zahtijevaju doživotnu terapiju i tradicionalno se liječe kombinacijom inzulina i pravilne prehrane.

Bez odgovarajućeg liječenja mačke s tom bolešću pokazuju simptome povećane žeđi i mnogo mokre, gube težinu i imaju pojačani apetit.

Bexacat kao moguću nuspojavu ima ketoacidozu, potencijalno smrtonosni problem koji uzrokuje da tijelo, u potrazi za izvorima energije, počne razgrađivati masnoću vrlo velikom brzinom.

  • +45
Izlozba mačaka u centru King Cross Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic

Sve mačke koje primaju Bexacat trebaju redovite krvne pretrage nakon početka liječenja kako bi se provjeravala sigurnost lijeka, rekao je zdravstveni regulator.

Podaci iz dviju terenskih studija pokazali su da je lijek preko 80 posto učinkovit u poboljšanju kontrole šećera kod mačaka koje boluju od te bolesti.

Lijek se ne smije koristiti kod mačaka koje su prethodno bile liječene inzulinom, koje su primale inzulin ili imaju dijabetes ovisan o inzulinu, jer može doći do ozbiljnih nuspojava, prema FDA.