SLAVKO KOJIĆ

'Odlazim u mirovinu, ali Bandiću neću okrenuti leđa'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 21:58
  • Objavljeno 28.11.2016 u 10:00
Slavko Kojić

Slavko Kojić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Slavko Kojić, pročelnik za financije grada Zagreba i desna ruka gradonačelnika Milana Bandića nedavno je napunio 65 godina života i stekao uvjete za odlazak u mirovinu. Gradske financije vodi 16 godina, a za tportal kaže kako šefu neće okrenuti leđa, ali i da bi u trećoj životnoj dobi volio imati malo više mira i provoditi je ugodno

Nije on jedini koji može u mirovinu, uvjete za nju već ranije su stekli Višnja Fortuna (rođena 1953. godine), pročelnica za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Silvije Novak (rođen 1951.) pročelnik gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, ali i Vidoje Bulum (rođen 1949.), koji je pročelničku funkciju obavljao do kolovoza ove godine, a onda je na osobni zahtjev odlučio otići. Doduše, ne u mirovinu, već ga se prebacilo u Vodoopskrbu i odvodnju, zbog čega su se prije nekoliko dana pobunili u koordinaciji sindikata Holdinga.

'Napunio sam 65 godina u ovoj godini, a zakon kaže da radiš do 31. prosinca. Isto tako zakon kaže da se po navršenih 65 može produljiti u određenim uvjetima, ako poslodavac to želi, još dvije godine. Moj mandat, čini mi se istječe sredinom srpnja sljedeće godine, ali nakon izbora u svibnju 2017. odlazim sigurno', kazao je Kojić.

364632,417293,453837,440860
Kako će izgledati nakon toga, kaže, tek će se vidjeti.

'Teško je takvu intimnu stvar dijeliti s javnošću, ali istovremene kad dođeš u moje godine, postavlja se pitanje motiva. Više bih volio da prenesem znanje na njega, ali meni se više ne radi. Nemam više što postići, ciljeve sam ostvario kako na obiteljskom tako i poslovnom planu. Materijalno sam situiran, u struci sam postigao najviše što sam mogao.

Nije mala stvar da vodite financije najvećeg grada u državi', objasnio je šef gradskih financija.

Možda budem savjetnik

O tomu tko bi ga naslijedio ako Bandić osvoji još jedan mandat, nije razmišljao. O svemu je, napominje, onako više usput razgovarao s gradonačelnikom.

'U završnoj fazi svog radnog vijeka sam, osjećam se ispunjeno. Ostvario sam neke stvari koje nisam ni planirao. Puno toga se događalo samo od sebe. Razgovarao sam usput s Milanom oko toga. Rekao mi je Slavko, imamo ljudi koji razumiju financije, ali nemamo da ih istovremeno iščitavaju politički. A moj cijeli radni vijek u tim segmentima nekako se preklapao. Mislim, nitko nije nezamjenjiv, takvih je pun Mirogoj. Neću ja okrenuti leđa, ali bih htio ovaj posljednji komad života provesti ugodno, na miru. A ne ono da kad u 75. godini više ne čuješ ni ptice niti vidiš crva na zemlji. Nakon izbora odlazim sigurno, a sad kako će to izgledati poslije, ne znam. Možda budem savjetnik. Ne nedostaje mi ni profesionalnih ponuda od ozbiljnih tvrtki, ali ne bih radio ovim intenzitetom. Stresno je to i nema se smisla ubijati', mišljenja je Kojić.

U šali napominje kako je zadnji put čuo ptica pjev kada je bio na operaciji u bolnici. O poreznoj reformi nije ga nitko konzultirao, a ni mediji ga nisu ništa pitali.

'Vi ste prvi kojeg je to zanimalo. A ja vodim financije najvećeg grada u državi. Moja je ocjena da se reformom uvodi više reda, stvari se pojednostavljuju, ali što se tiče stimulacije ostanka u Hrvatskoj, nisam siguran da je stimulativna. Također ima i niz nelogičnosti. Porez na promet nekretninama je čista glupost jer će sad svi prihodi od njega ići lokalnoj samoupravi, a istovremeno se smanjuje porez s pet na četiri posto. Prije nam je ostajalo 80 posto od pet posto, a sad nam od četiri posto ostaje sto posto i efekt je u konačnici isti.

Ukinut je i porez na tvrtku, a to je efemeran porez. Tu se bez obzira na veličinu tvrtke plaćalo između 300 i 500 kuna jednokratno godišnje. Je li moguće da će nekom poduzetniku pomoći to što recimo neće platiti 340 kuna godišnje? A meni u proračunu se prihod s te osnove smanjuje za 18 milijuna kuna i nije mi ponuđena supstitucija', istaknuo je Kojić.

Tri sata za izjašnjavanje

No tu s kritikama na reformu ne staje i dodaje da će se lokalnoj samoupravi balon poreza na dohodak koji će se ubrati smanjiti.

'I kada ne bi bilo kompenzacija, a ja ne znam koja i kakva, nama se u Zagrebu smanjuje porez na dohodak 650 milijuna kuna, plus će nam se smanjiti i prirez za sto milijuna kuna što je 750 milijuna kuna. Ako se sav porez na dohodak prepusti Gradu Zagrebu, a mi smo uplaćivali i 17,5 posto državi za redistribuciju drugim jedinicama za pomoć, onda tih 17,5 posto bi nama pokrilo nekakvih 600 milijuna kuna, ali bi nam falilo još 150. Međutim, još nema nijednog prijedloga prema Saboru kako će se to kompenzirati. To je nedorečenost i nije jasno kako će se porez na dohodak dijeliti, kome će pripasti i kako će se manjak nadoknaditi jedinicama lokalne samouprave', ustvrdio je Kojić.

Kaže da su se nadležne institucije s njim konzultirale na tu temu na način da im je 23. studenog ujutro stigao dopis da se očituju i daju mišljenje na prijedlog do podneva istog dana.

'Time su zadovoljili formu da prikupe mišljenje od lokalne samouprave o zakonima kojih se njih tiču. Imali smo, Bogu hvala, tri sata da sve pročitamo i izjasnimo se', sarkastično je zaključio Kojić.

451569 ,453914 ,443985,449343

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!