VARAŽDIN

Odgođeno suđenje šećernoj mafiji

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 14:10
  • Objavljeno 04.10.2010 u 12:31
šećer

šećer

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Odgođena je rasprava u postupku koji se vodi protiv devet poslovnih ljudi, uglavnom s varaždinskog područja, zbog krijumčarenja više stotina tona šećera iz robnih zaliha. Tako suđenje praktički nije počelo ni više od dvije godine nakon podizanja optužnice. Dijelom je razlog tome utvrđivanje nadležnog suda, a dijelom zbog toga što na raspravu nije došao drugooptuženi Vladimir Ćosić, čije prebivalište nije poznato, pa mu sudski poziv nije mogao biti uručen

'Rasprava se neće održati dok nadležna policijska postaja ne utvrdi adresu ili osigura njegovu prisutnost na drugi zakonit način', rekao je sudac varaždinskog Županijskog suda Franc Harapin, napomenuvši da postoji mogućnost razdvajanja spisa u odnosu na drugooptuženog.

No kako je upozorio, dotad će proći još neko vrijeme u tom postupku, u kojem se već sada 'trese' optužnica koja prvookrivljenog Gorana Kovačića tereti za krivotvorenje računa te za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti više vlasnika trgovina, koji su također među optuženima.

Prvooptuženi je još 15. svibnja 1997. godine, kao vlasnik i direktor zelinske tvrtke KG promet, zaključio s Ravnateljstvom za robne zalihe ugovor o kupovini 1000 tona šećera po povlaštenoj cijeni od tri kune po kilogramu. Iako se obvezao da će koristiti šećer za proizvodnju robe za izvoz, Državno odvjetništvo tvrdi da mu to nije bila namjera.

Naime, prema Državnom odvjetništvu, za 750 tona šećera koje je preuzeo od Ravnateljstva za robne zalihe neistinito je predočio da mu je ukraden, a zapravo ga je stavio u promet na domaćem tržištu. Prodavši ga po tržišnoj cijeni, ostvario je razliku od 1,78 kuna po kilogramu, odnosno 1,2 milijuna kuna koje je zadržao za sebe, a za taj iznos oštetio državni proračun.

Da bi pravdao porijeklo šećera, odnosno mogao prikazivati fiktivni promet šećera i druge robe, od ostalih okrivljenika Kovačić je zatražio krivotvorenje faktura svojih poduzeća.

Tako se drugookrivljenog Ćosića tereti da je Kovačiću pomagao tako što mu je ustupio svoja poduzeća Gaga muc i Ruža promet. Njihovim je pečatima u više poduzeća Kovačić ispostavljao neistinite fakture kojima je prikazivao fiktivni promet šećera i druge robe, odnosno pravdao porijeklo šećera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi