ministarstvo zdravstva

Odgođeno otvaranje ponuda za helikoptersku medicinsku službu

21.05.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Otvaranje ponuda za hitnu helikoptersku medicinsku službu odgađa se za devet dana i trebalo bi se održati 31. svibnja

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak neće biti otvaranja ponuda za hitnu helikoptersku medicinsku službu (HEMS), a rok je ponovno pomaknut i to za devet dana, donosi Dnevnik Nove TV. Nakon isteka tog roka trebalo bi se znati tko Hrvatskoj nudi medicinski opremljene helikoptere. Rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda.

Iz ministarstva poručuju kako ova odgoda ne vodi u poništenje natječaja teškog 63 milijuna eura, nego da se u dokumentaciji htjelo definirati troškove vezane za punjenje boca s kisikom.

Podsjetimo, hitnu helikoptersku medicinsku pomoć obavljaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo helikopterima Mi-171, a donedavno se ona obavljala starijim helikopterima Mi-8 koji su donirani Ukrajini, te MUP helikopterima Eurocopter 135. Ministarstvo zdravstva je 2015. provelo pilot projekt HEMS-a, no on se nije pretvorio u trajno rješenje.

Ministarstvo zdravstva je 2015. provelo pilot projekt HEMS-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Prema uvjetima iz natječaja, HEMS bi se trebao provoditi iz četiri baze, Split, Rijeka, Zagreb i Osijek, a odabrani operater morat će ostvariti punu operativnost za dnevne operacije u roku šest mjeseci od sklapanja ugovora, dok će za noćne letove iz baza u Rijeci i Splitu to morati ostvariti za dodatnih šest mjeseci. Tako, u ministarstvu očekuju da će služba biti na raspolaganju početkom 2024. za dnevne letove, a za noćne od turističke sezone.