međunarodni tender

Hrvatska nabavlja helikoptere za hitnu pomoć. Evo detalja posla od 50,4 milijuna eura

03.03.2023 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon godina čekanja Hrvatska bi ove godine mogla dobiti uslugu Helikopterske medicinske službe (HHMS). Naime Ministarstvo zdravstva je prije nekoliko dana raspisalo međunarodni tender vrijedan 50,4 milijuna eura za pružanje spomenute usluge na sedam godina te podijeljen u dvije grupe

Prvu čini HHMS stacioniran u Rijeci i Splitu (Brač) i obuhvaća sve županije koje imaju dodir s morem, ali i dio Karlovačke županije. Za ovu grupu predviđeno je 35,28 milijuna eura bez PDV-a na bazi 7350 sati leta (cca 1050 sati godišnje). Za drugu grupu, stacioniranu u Zagrebu i Osijeku, predviđeno je 3150 sati leta u sedam godina, za što je planirano 15,12 milijuna eura bez PDV-a. Ona pak pokriva cijelu kontinentalnu Hrvatsku i dio Karlovačke županije koji ne pokriva HHMS stacioniran u Rijeci.

HHMS treba biti operativan 24 sata, sedam dana u tjednu za baze Split i Rijeka dok je za Zagreb i Osijek predviđeno da bude dostupan sedam dana u tjednu, ali samo za dnevne vidljivosti. Drugim riječima, u slučaju da je potrebno intervenirati noću, na HHMS se u Zagrebu i Osijeku neće moći osloniti.

Ponuditelji su dužni osigurati helikoptere, medicinske uređaje i opremu dok će naručitelj osigurati medicinsko osoblje i prostor za operativnu bazu HHMS-a te će ustupiti taj prostor na korištenje izvršitelju usluge bez naplate, kao i gorivo. Prema slovu predloženog ugovora, postoji fiksna i varijabilna naknada koje se plaćaju jednom mjesečno u skladu s troškovnikom. Varijabilna naknada, prema broju sati leta, pokriva troškove ulja, operativne troškove održavanja i servisiranja, ali i moguće troškove smještaja u hotelu izvan baze i trošak punjenja boca s kisikom prilikom intervencija.

Punu operativnost za prvu grupu potrebno je ostvariti u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora za dnevne operacije, a za noćne letove za dodatnih šest, ukupno 12 mjeseci. Punu operativnost za drugu grupu potrebno je ostvariti u roku od pola godine od dana sklapanja ugovora za dnevne operacije. Predviđeno je i da onaj tko dobije posao osigura obuku za 30 liječnika i 30 medicinskih tehničara/sestara u morskim bazama te 20 liječnika i 20 medicinskih tehničara/sestara u bazama na kopnu.

Ugovorom se traži i da vrijeme reakcije HHMS-a bude pet minuta nakon dojave danju dok tijekom noći posada mora poletjeti 15 minuta nakon dojave. U slučaju da ne bude tako, predviđena je ugovorna kazna od sto eura po započetoj minuti u kojoj vrijeme reakcije prelazi pet minuta za letove za vrijeme dnevne svjetlosti ili 15 minuta za noćne letove, a najviše do iznosa od tisuću eura po reakciji. Rok za dostavu ponuda je 8. svibnja, a rok valjanosti treba biti 31. srpnja. Rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda.