ĆIRILICA NA PREISPITIVANJU

Odbor za ljudska prava traži ocjenu ustavnosti vukovarskog Statuta

14.04.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina većinom glasova donio je odluku da će zatražiti ocjenu ustavnosti dijelova vukovarskog Statuta kojima se odgađa primjena dvojezičnosti u Vukovaru. Odbor je donio odluku zahvaljujući glasovima oporbe, koji čine većinu u tom radnom tijelu

Za zaključak da Odbor za ljudska prava od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti glasali su njegov predsjednik Furio Radin, SDSS-ovi Mile Horvat i Milorad Pupovac, SDP-ovi Arsen Bauk i Domagoj Hajduković te Laburist Jaroslav Pecnik. Protiv su bili članovi Odbora iz redova HDZ-a Dražen Barišić, Anđelko Stričak i Ivan Radić te Mostov Marko Sladoljev. Jedini suzdržani bio je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković iz kvote vladajućih. Na sjednici Odbora nisu se pojavili manjinci Vladimir Bilek te Ermina Lekaj Prljaskaj.

Da se zatraži ocjena ustavnosti, Odboru je predložio bivši ministar uprave Arsen Bauk. Podsjetio je da je Ustavni sud u kolovozu 2014. dao godinu dana Gradskom vijeću Vukovara da Statutom uredi primjenu dvojezičnosti te da je Vijeće to napravilo u kolovozu 2015. Međutim, dodao je, Vijeće srpske nacionalne manjine smatralo je da je Statut uređen protivno Ustavu, Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Vijeće srpske nacionalne manjine zbog toga se požalilo Ministarstvu uprave, a Bauk je kao tadašnji ministar uprave zadnji dan mandata obustavio pojedine sporne odredbe vukovarskog Statuta te Vladi predložio da se zatraži ocjena ustavnosti tih odredbi.

Vlada je za to imala rok od 30 dana, no nova postava u Banskim dvorima nije reagirala na taj prijedlog.

'Želeći da se utvrdi zakonitost i da se prava manjina poštuju na cijelom teritoriju, predložio sam da Odbor zatraži ocjenu ustavnosti', pojasnio je Bauk na današnjoj sjednici Odbora.

U kratkoj raspravi kritike je na račun Baukovog prijedloga sasuo HDZ-ov Anđelko Stričak. 'Kao ministar uprave je izvršio noćni napad ćiriličnim pločama i sada povlači još jedan politikantski potez i šalje politikantske dopise', rekao je Stričak.

Sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, radno tijelo Sabora, u ovom slučaju Odbor za ljudska prava, može poslati Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti i o tome ne mora raspravljati plenarna sjednica.