NASTAVLJENI PREGOVORI SA SLOVENIJOM

Odblokirano 11 poglavlja, otvoren put za EU

02.10.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Hrvatska je u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu otvorila šest i zatvorila pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, skoro godinu dana od početka slovenske blokade

BRUXELLES - Na Međuvladinoj konferenciji kojom je predsjedavao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, Hrvatska je otvorila pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Paraf poslijepodne?

Upitan može li se danas parafirati sporazum o arbitraži, povjerenik zaproširenje Olli Rehn rekao je da bi se to moglo 'dogoditi uskoro'.'Mislim da bismo uskoro mogli doći do toga, ali na dvojici ministara ina dvjema vladama je da o tome odluče. Ovime nisu dobitnice samoHrvatska i Slovenija, nego i Europska unija', rekao je Rehn.

Pregovori su zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja - Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima "sadržajne primjedbe" koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala.

Točno dan prije četvrte godišnjice otvaranja pristupnih pregovora, Hrvatska ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja. Za otvaranje je ostalo još pet poglavlja, tri koja čekaju slovensko zelene svjetlo, te Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Do kraja ove godine, može se očekivati da će Hrvatska imati otvoreno svih 33 poglavlja i dvadesetak zatvorenih. Švedsko predsjedništvo EU-a do kraja godine planira sazvati još dvije pristupne konferencije, u studenom i prosincu.

Do proboja u hrvatskim pristupnim pregovorima došlo je slijedom dogovora između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja.

Krčka ekskluziva

Svečano otvarajući novi dječji vrtić i jaslice u gradu Krku, premijerkaJadranka Kosor otkrila je okupljenima ekskluzivnu vijest. Iz Bruxellesa je, naime, telefonom primila informaciju da je odblokirano 11 pregovaračkih poglavlja u pregovorima RH s EU. 'To znači da ulazimo u završnicupregovora o ulasku u EU', istaknula je Kosorica.

Odmah nakon završetka pristupne konferencije nastavljeni su razgovori o konkretizaciji okvirnog dogovora Pahor-Kosor. U razgovorima sudjeluju ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Samuel Žbogar te švedski ministar Bildt i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Upitan očekuje li da će danas doći do parafiranja arbitražnog sporazuma, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je prije početka sastanka da je 'spreman za sve'. 'Ja sam spreman za sve, kao što znate imam mandat za parafiranje. Očekujem da ćemo danas konkretizirati dogovor Kosor-Pahor, konkretno na papiru', izjavio je Žbogar.

Jandroković je rekao da se pregovori nastavljaju tamo gdje su stali 15. lipnja. 'Očekujem da će današnji razgovori biti dobri i da ćemo napraviti značajan pomak naprijed', rekao je Jandroković.