ZASTRAŠUJUĆA CENZURA

Odbjegli 'tata heroj' uhićen u Minsku, osuđen za narušavanje ugleda ruske vojske

30.03.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Nakon bijega iz kućnog pritvora Aleksej Moskaljov iz ruske Tulske oblasti je pritvoren i osuđen na dvogodišnju zatvorsku zbog diskreditiranja ruske vojske, a njegovu kćer su preuzele socijalne službe, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik Dmitrij Zahvatov

"Da, priveden je", rekao je kratko Zahvatov.

Prema informativnom portalu SOTA, 54-godišnji Moskaljov je uhićen u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Ruska policija se prošle godine zainteresirala za Moskaljova nakon što je njegova 12-godišnja kćer Maša u školi nacrtala antiratni crtež koji prikazuje ruske projektile ispaljene prema majci i djetetu u Ukrajini.

Moskaljov je potom uhićen zbog narušavanja ugleda ruskih oružanih snaga te proturatnim komentarima na društvenim mrežama.

Slučaj je odjeknuo u Rusiji i inozemstvu, posebice zbog sada 13-godišnje Maše koja se od početka ožujka nalazi u dječjem domu.

Moskaljov je pobjegao iz kućnog pritvora u utorak u zoru, a dan iza ga je sud u odsutnosti osudio na dvije godine zatvora.

Podsjetimo, istraga je započela nakon što je ravnatelja Mašine škole pozvao policiju zbog njezina antiratnog crteža.

Policija je počela proučavati Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i prvo je kažnjen s 35.000 rubalja (460 dolara) zbog kritiziranja ruske vojske. Istražitelji su u prosincu otvorili još jedan slučaj protiv njega zbog sumnje da je diskreditirao oružane snage, ovaj put zbog objave na društvenim mrežama u lipnju.

Zabranjena ruska skupina za ljudska prava Memorial rekla je da Moskaljova smatra političkim zatvorenikom.

Odvjetnik obitelji posjetio je Mašu u utorak u dječjem domu. Bilo mu je dopušteno fotografirati pismo koje je napisala tati: 'Tata, ti si moj heroj', prema videu koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTAvision.