TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Anka Mrak Taritaš i Aleksandar Stanković otkrili su nešto što samo svi živi znaju - HNS je gotov!

  • 11.06.2017 u 17:14

  • Bionic
    Reading

    U jednoj od epizoda emisije 'Nedjeljom u 2' pred kojom nisam (baš odmah) zaspala Anka Mrak Taritaš Aleksandru Stankoviću otkrila je sijaset nevjerojatnih informacija i insajderskih uvida koje inače nitko od gledatelja sigurno nikada ne bi ni naslutio. Na primjer, to da je HNS nakon ovog cirkusa s koaliranjem gotov, to da se teško boriti protiv Bandića na izborima i to da je Anka Mrak Taritaš jedna vrlo hercig gospođa. Očekujem da će u jednoj od sljedećih epizoda Stankoviću gost otkriti da živimo u zemlji koja se zove Republika Hrvatska.

    U posljednje vrijeme emisije 'Nedjeljom u dva' ocjenjujem samo po jednom kriteriju - po tome koliko mi brzo treba da zadrijemam pred televizorom tijekom njihova trajanja. U nekim mi je slučajevima potrebno zbilja zadivljujuće malo - kroz izmaglicu pred poluzatvorenim očima samu sebe čujem kako lagano hrčem još negdje pri kraju Fabrikine špice, ali dobro, hajde, takve ću slučajeve ipak pripisati onim nedjeljama kojima su prethodile subote s nešto življim večernjim izlascima. Obično izdržim negdje do pola pa poslije moram nadoknađivati na hrtiju, a ponekad uspijem izdržati skroz do pred sam kraj, pa me onda - o, užasa li! - probudi tek ono neko kvazigregorijansko naricanje sa špice 'Mira i dobrog'.

    Iako to padanje u san vjerojatno ima neke veze i sa sredovječnošću, ipak mislim da to pomalo ima i veze s entuzijazmom koji u emisiji pokazuje Aleksandar Stanković, koji nerijetko i sam djeluje kao da bi radije doma drijemao na kauču pred televizorom negoli na njemu ('televizoru', ne kauču) razgovarao s gostima. Ne znam je li to zato što je čovjeku, nakon tolikih godina povuci-potegni sa šefovima, s publikom i s gostima, pomalo već i samome dosta pa ga je napustio nekadašnji mladenačko-drčni stav ili je to zato što osim mladenačko-drčnog stava nikada ništa drugo nije ni imao, ali ne da mi se više ni spekulirati. Uglavnom, stvar je u tome da gledljivost pojedinih emisija serijala 'Nedjeljom u dva' uvelike ovisi o gostu i da sad više čak i nije toliko fora u tome hoće li taj gost biti zanimljiv koliko hoće li biti incidentan. Sve drugo kao da se već odavno potrošilo.

    E, sad. Gostovanje Anke Mrak Taritaš u emisiji nosilo je u sebi potencijale da bude zanimljivo, ali ne baš i incidentno jer svi znamo da je riječ o simpatičnoj, kulturnoj gospođi, koja s izuzetkom pojedinih luckastih slika sa sunčanim naočalama u Saboru obično ne izjavljuje tkoznakakve huncutarije u javnosti niti se generalno bavi raznoraznim kerefecima. No zanimalo me što će reći u emisiji jer ipak je u zadnjih par tjedana em skoro pobijedila Bandića na izborima - ali nije - em skoro spriječila svoje stranačke kolege da koaliraju s HDZ-om - ali nije.

    Emisija, međutim, nije ispala baš ništa posebno. Da, razgovarali su Stanković i Mrak Taritaš o tome kako joj je bilo teško i šokantno kada se predsjednik njezine sad već bivše stranke odlučio ukrcati na ono što do prije pet minuta sam nazivao Titanicom. Pokušao ju je Stanković i pitati zna li koji mu je bio vrag da tako naglo promijeni mišljenje, na što je ona - logično - rekla da ne zna i da će to morati pitati njega. Malo su i raspravljali o tome kako je taj potez, po njezinom, a očito i Stankovićevu mišljenju, kraj za HNS i kako je njoj zbog toga bilo jako teško pa se čak malo i rasplakala, ali zapravo nije tu bilo niti ikakve drame niti bilo kakvih velikih otkrića. 

    Nismo baš nešto previše saznali ni o tome što gđa Mrak Taritaš namjerava sada, kada više nije u HNS-u, ali ima još friški - ali ne znamo koliko dugo upotrebljiv - politički kapital, ali nismo saznali i još neke stvari koje je Stanković uopće nije ni pitao. Recimo, moglo je se štogod priupitati o HNS-u i o ugledu koji ta stranka uživa u dijelu javnosti, a koji nije baš jako pozitivan. Stanković se samo okruznuo tog pitanja, spominjući prevelik broj HNS-ovaca u nekim javnim poduzećima, ali kada je gđa Mrak Taritaš preko toga glatko prešla, nije baš previše dalje kopao. Isto tako, kada ju je upitao nešto o lokalnim izborima i natjecanju s Bandićem, jednostavno je pustio da konstatira razloge iz kojih se teško boriti protiv Bandića zato što on izbjegava sučeljavanja i kampanju vodi ne kao kandidat, nego kao aktivni gradonačelnik, ali je zapravo nije nešto posebno pitao o relativno lošoj kampanji koju je sama vodila.

    Rezultat je bio takav da sam oči uspjela zadržati otvorenima (skoro) do kraja emisije u kojoj je gostovala simpatična političarka iz stranke koja je nedavno prošla kroz veliki raskol i jaka kandidatkinja na izborima koje je izgubila, a da ona nije baš ništa posebno novo o svemu tome rekla te da se dobio dojam kao da bi bilo mnogo zanimljivije da je u emisiji gostovao Ivan Vrdoljak. No sudeći prema tome kako inače funkcionira 'Nedjeljom u 2', to gostovanje možda možemo očekivati tek za koji tjedan ili mjesec, kada ćemo sve ono što će nam on moći ispričati već odavno znati i kada ćemo, bez straha da će nam išta promaknuti, moći zaspati već negdje pri kraju Fabrikine špice.