32 zastupnika

Odbijen prijedlog oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja Berošu

21.06.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu

"Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu", kratko je rekao premijer Andrej Plenković.

Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Hrvatskome saboru upućen je i konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

Odluke u korist stanovništvu na potresima stradalom području

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tako je do kraja godine produžena otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna  s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.