127. sjednica vlade

Plenković: Zamrzavanjem cijena goriva ublažili smo udar na životni standard građana

21.06.2022 u 13:07

Bionic
Reading

U utorak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana 127. sjednica Vlade. Prihvaćen je dnevni red, nakon čega se premijer Andrej Plenković osvrnuo na aktualne teme

Kako bi se ublažio utjecaj rasta cijena goriva na hrvatsko gospodarstvo i standard hvatskih građana, izmijenjena je uredba, pa je tako Vlada RH zamrznula maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama.

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,50 kuna, što je isto kao i u protekla dva tjedna, kao i cijena osnovnog eurodizela - 13,08 kuna, dok su značajnije skuplja premium, odnosno aditirana goriva. Ta se mjera odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj.

'Jedino povećanje je na autocestama i mislim da smo tako dobro izbalansirali interes standarda naših građana i vodili brigu o činjenici da je danas prvi dan ljeta i da ulazimo u turističku sezonu. Vjerujemo da smo pronašli balans i da će to biti korisno. Za dva tjedna vidjet ćemo kakve će biti okolnosti, koje ćemo mjere poduzeti i kako se prilagoditi', rekao je Plenković.

Spomenuo je da je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao sastanak s predstavnicima malih distributera naftnih derivata, s kojima se vodi dijalog.

Jučer je u Latviji u glavnom gradu Riga održan susret Inicijative triju more, gdje je premijer najavio da će Hrvatska proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina.

'Dobro je da surađujemo s 12 država članica EU, da vidimo kako unaprijediti suradnju u području energetske infrastrukture, digitalizacije i bolje prometne povezanosti', istaknuo je.

Nakon eura Schengen

Prošlog tjedna bili su u Jakovlju na otvorenju tvornice FACC, austrijsko-kineske kompanije koja je krenula s proizvodnjom u Zagrebačkoj županiji.

'Riječ je o novoj tvornici gdje se proizvode dijelovi za zrakoplove, što je potvrdilo da smo atraktivni stranim ulagačima. Već je 170 zaposlenih tamo, a do 2025. broj će se povećati na 600-700, uz dodatne investicije', rekao je.

Pohvalio je i razvoj Sveučilišta u Splitu, našem drugom najvećem gradu, koji se, kako je premijer istaknuo, razvija u obrazovnom i znanstvenom smjeru, gdje fakulteta pohađa više od 20.000 studenata, među kojima je i sve više stranih studenata.

Podsjetio je i da su prošli tjedan u Luksemburgu ministri financija dali pozitivnu preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj, nakon 'višegodišnjih napora Vlade i ministarstava te Hrvatske narodne banke, do izmjena zakona, akcijskih planova, ispunjena kriterija, prilagodbe', kako je Plenković naveo.

'Došli smo nadomak dublje integracije, a očekujemo da ista vrsta procedure krene i za konačnu odluku o hrvatskom članstvu u schengenskom prostoru do početka sljedeće godine, što je i dio našeg programa', dodao je.

Rekordna turistička sezona pred nama?

Osvrnuo se i na prosječnu neto plaću u travnju ove godine iznosila više od 7500 kuna, te da je u travnju bilo više od 1,5 milijun zaposlenih.

'Broj nezaposlenih prema zadnjim podacima govori da smo na 109.000 nezaposlenih, a vjerojatno ćemo doći i postići brojku ispod 100.000 sa sezonskim zapošljavanjima, a ne znam kad sam zadnje tome svjedočio. Idemo i prema rekordnoj turističkoj sezoni s 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja od početka godine, što je 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Na 94 posto smo noćenja i 84 posto dolazaka u usporedbi s 2019. prema informacijama Ministarstva turizma i sporta', rekao je Plenković i zahvalio resornom ministartvu i svim radnicima u turizmu te pohvalio dosadašnje rezultate.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao da raste vrijednost fiskaliziranih računa; oni su sada za 25,8 posto veći nego lani. Broj izdanih računa je 15,3 posto veći nego prošle godine.

Ministar Butković rekao je da raste broj vozila na autocestama te je usporediv s pretkriznom 2019., točnije veći za dva milijuna vozila.

'Pred nama je još jedna kvalitetna turistička sezona koja će pridonijeti rastu hrvatskog gospodarstva i BDP-a, posebno uslijed ovih izazovnih vremena', rekao je Plenković.