sdp-ova ideja

HDZ odbio prijedlog da se mlađima od 18 zabrane energetska pića

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2018 17:34
  • Objavljeno 07.06.2018 u 17:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Prijedlog SDP-ova zastupnika Siniše Varge da se uskrati mogućnost usluživanja energetskih pića mlađima od 18 godina, te da se ta pića stave u isti režim kao duhan i alkoholna pića, nije u četvrtak dobio podršku saborskog Kluba HDZ-a.

Klub je u raspravi, zapravo, ponovio Vladinu argumentaciju da Varga svoje tvrdnje o štetnosti energetskih pića nije potkrijepio znanstvenim dokazima, ni statističkim podacima, te da nije jasno smatra li da je kod energetskih pića problem kofein ili sadržaj šećera.

Kad se poseže za zakonodavnom zaštitom treba utvrditi točne pokazatelje i na valjanim podacima propisati mjere, rekla je Marija Jelkovac (HDZ), držeći da energetska pića zbog njihove skupoće ne pije tako puno mladih u Hrvatskoj.

Vargin prijedlog, formaliziran kroz izmjene Zakona o trgovini, podržavaju oporbeni Živi zid i Most, čiji Miro Bulj ne dvoji da energetska pića nanose štetu mladima i da se nekontrolirano koriste. Vladu poziva da ponudi cjelovito rješenje tog pitanja, a da do tada prihvati Vargin prijedlog i zaustavi "zlo koje se događa".

Sam Varga ističe kako je cilj njegova prijedloga prevenirati negativne zdravstvene posljedice pijenja energetskih pića kod mladih. Kako ne bi bilo politiziranja, zakon sam predložio kao zasebni zastupnik, čak ne znam kakav je stav Kluba SDP-a, govorim vam kao liječnik, rekao je kolegama.

Naveo je kako danas postoji niz znanstvenih dokaza o štetnosti energetskih pića, da su zemlje poput Danske ili Norveške potpuno zabranile korištenje energetskih pića, u Švedskoj ih se smije prodavati samo u ljekarnama i ne mlađima od 15 godina, Mađarska je na njih stavila izrazito visoke trošarine, Litva i Latvija zabranile ih mlađima od 18 godina.

Biljana Borzan i Siniša Varga

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!