HNS O LOKALNIM IZBORIMA

'Odbijanjem preferencijalnog glasanja Vlada ne poštuje građane'

Nada Turina Đurić i Ivan Vrdoljak

Nada Turina Đurić i Ivan Vrdoljak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Iz HNS-a su u srijedu poručili kako je Vlada, odbijanjem njihova zakonskog prijedloga da se preferencijalno glasovanje uvede i na lokalnim izborima, uz poruku da je to tehnički zahtjevno, još jednom okrenula leđa građanima i pokazala da ne poštuje njihovu volju i dobrobit

HNS u priopćenju navodi kako je osnovna namjera njihova prijedloga bila dati građanima mogućnost da biraju svoje lokalne zastupnike, koji najbolje mogu riješiti njihove probleme u njihovim sredinama, odnosno mogućnost da biraju imenom i prezimenom zastupnika koji će se znati boriti za njihove potrebe. 'Vlada im to nažalost neće omogućiti, pa će građani ostati zakinuti za preferencijalno glasovanje upravo tamo gdje je to najvažnije - u svojim sredinama', kažu u HNS-u.

Vladino objašnjenje da je prihvaćanje tog prijedloga tehnički zahtjevno smatraju još jednom potvrdom nerazumijevanja Vlade. 'U trenutku kada su hrvatski građani već dobro upoznati s preferencijalnim glasovanjem, budući da su na taj način birali i na europskim i na parlamentarnim izborima, takvo obrazloženje zaista zvuči nevjerojatno i nimalo obećavajuće u svjetlu njihovih silnih obećanih reformi', kažu u priopćenju.

U HNS-u podsjećaju da je oko 70 posto građana na posljednjim parlamentarnim izborima glasovalo i preferencijalno, što vrlo jasno pokazuje da su prihvatili takav način odlučivanja. Jednako tako, napominju da su upravo građani, putem nekoliko inicijativa sami inicirali uvođenje preferencijalnog glasovanja, jer ga vide kao iskorak u demokratskoj praksi.

'Predlažući izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima HNS se vodio i pokazateljima prema kojima je ovakav način izbora imao pozitivne učinke na izborni proces i jačanje povjerenja građana u institucije, ali i na jačanje odgovornosti izabranih kandidata. Vladajuće za ništa od toga, očito, nije briga, što pokazuju i posljednjih šest mjeseci, tijekom kojih su potpuno paralizirali državu i umjesto zemljom, bavili se isključivo sami sobom. Zbog njihovog nemara, nečinjenja i nefunkcioniranja hrvatski građani danas žive u potpunom kaosu', zaključuju u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!