ALABURIĆ I NOBILO

Odbijanje dokaza za presudu generalima – nebitno?!

03.10.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Ugledni hrvatski odvjetnici Vesna Alaburić i Anto Nobilo smatraju da situacija hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su pred Haškim sudom podnijeli žalbe na prvostupanjske presude po kojima su osuđeni za ratni zločin u operaciji Oluja, neće pogoršati nakon što je obrani odbijeno uvođenje 30 novih dokaza

Haški sud je dokaze odbio s objašnjenjem da su obrani bili dostupni i ranije te da su slični dokazi već izvođeni tijekom procesa. Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da je sud ovlašten odbiti dokaze ako smatra da oni ne bi bitno utjecali na presudu u prvostupanjskom postupku, što je upravo napravio.  'To ne mora značiti ništa loše za obranu. Da su prihvatili te dokaze, to bi bio dobar signal da žalbeno vijeće ide u smjeru prihvaćanja argumenata obrane, ali odbijanje ne znači ništa loše', kaže nam Alaburić.

Obrane dvojice generala podnijele su prošle i ove godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom dijelu postupka uvede oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti su se dokazi ticali uzroka odlaska srpskih civila prije Oluje, tijekom nje i nakon nje te zakonitosti topničkih napada HV-a tijekom Oluje, kao i Gotovininih ovlasti kao zapovjednika, a obrane su tvrdile da im nisu bili na raspolaganju na suđenju.

Nobilo kaže da mu je teško reći koliko su važni ti dokazi i jesu li od presudne važnosti za oslobađanje jer nije tako pozorno pratio suđenje da bi mogao dati valjan sud. 'Ali smatram da je ono što se prije zbilo, a to je zahtjev suda tužiteljstvu da se izjasni o alternativnim oblicima odgovornosti, znak da će prema svemu sudeći kazne biti ublažene', mišljenja je Nobilo. 218013,218013,215240,210734Podsjetimo, ranije je žalbeno vijeće Haškog suda naložilo tužiteljstvu da razradi svoje teze o mogućoj krivnji generala Gotovine i Markača po alternativnim oblicima odgovornosti.  U hrvatskoj javnosti se nakon toga spekuliralo da vijeće ne vjeruje u teoriju udruženog zločinačkog pothvata te pokušava doći do drugog načina utvrđivanja kaznene odgovornosti.

S druge strane bitka za Gotovinu i Markača vodi se i na političkom planu na kojem velike sile, svaka zbog svojih interesa, nastoje utjecati na konačnu presudu. Tako se pojavila teorija po kojoj SAD nastoji ublažiti kaznu generalima Gotovini i Markaču jer bi visoka kazna mogla negativno utjecati na tužbu koju su srpske organizacije podnijele protiv američke agencije MPRI 'za sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine'. Srbi u optužnici terete MPRI da je obučavao Hrvatsku vojsku prilikom operacije Oluja te sudjelovao u toj operaciji. Alaburić i Nobilo ne vjeruju u te priče.

'Ne, ne mislim da je to na bilo koji način povezano, riječ je o dvjema potpuno odvojenim stvarima', kaže Alaburić. Podizanje optužnice protiv američke tvrtke ona vidi isključivo kao propagandni potez. 'Nitko ne može biti presuđen za genocid jer je nekoga obučavao, za to je potrebno dokazati poseban umišljaj', objašnjava ona. Nobilo je mišljenja da je riječ o čistim špekulacijama. 'Tužba u Chicagu je potpuno neosnovana, a sve ostalo su špekulacije', kratko nam je rekao.