KOSOR MEĐU INVALIDIMA

'Odbijam rasprave o lažnim braniteljima!'

27.08.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Puno se govorilo u Saboru o hrabrosti, ovako i onako, no kakva je i kolika je čija hrabrost vidjet će se tijekom rasprave o izmjenama vezanim za mirovinsko osiguranje, upozorila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor prigodom otvaranja 8. znanstveno-savjetodavnog simpozija Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, koji se po sedmi put održava pod njezinim pokroviteljstvom u Varaždinskim Toplicama

Govoreći o 10-postotnom smanjenju povlaštenih mirovina, kojim su obuhvaćeni svi ratni invalidi osim 100-postotni, Kosor je zahvalila zbog razumijevanja za tu 'tešku odluku', a zatim je najavila 'male, ali nužne' izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

'Današnji odnos broja zaposlenih i umirovljenika je nešto što je teško dugoročno održivo. Stoga moramo ići u takve promjene, iako već naši prvi koraci pokazuju da će se apsolutno svi 'oprati'. Međutim, podizanje dobnih granica za odlazak u mirovinu je nešto što rade gotovo sve europske zemlje', dodala je premijerka.

Naglašavajući da je o rebalansu proračuna već sve rekla u Saboru, ustvrdila je da nema potrebe za posebnim komentarima, ali se ipak dotaknula i te teme.

'Rasprava o proračunu uvijek je neka vrsta političke borbe, iako tako ne bi trebalo biti. Činjenica je da nismo čuli niti jedan prijedlog o tome gdje bismo trebali uzeti pet ili deset milijardi kuna. A rasprave o lažnim braniteljima apsolutno odbijam. Svatko to poznaje nekog koji je stekao invaliditet na temelju lažnih dokumenata ili je nekoga potkupio, neka izvoli prijaviti to, kao što sam i ja činila dok sam bila ministrica. Kada sam imala priliku vidjeti da je netko nešto nezakonito stekao, uvijek sam to prijavila USKOK-u ili Državnom odvjetništvu', ustvrdila je Kosor, upozorivši da neargumentirano prozivanje otvara stare i stvara nove rane te ruši dostojanstvo onih koji su najviše dali za slobodnu Hrvatsku.

U ponedjeljak premijerka očekuje potporu rebalansu proračuna, ali i pozitivan ishod glasanja o zaključku da proračunski rashodi neće rasti sljedeće dvije godine, odnosno 2011. i 2012.

'Kada se takav zaključak izglasa, počet ćemo raditi proračun za 2011. godinu koji će se donijeti s punom odgovornošću. Obavezat ćemo sve korisnike proračuna na fiskalnu odgovornost, što je definitivno otvaranje nove stranice. Da je tako, govori i to da pripremamo zakon o posebnom porezu koji će se odnositi na vikendice i sličnu imovinu, a nastavljamo razgovore s bankama da bi se našao model da i one te ostale financijske institucije podnesu dio tereta krize. Svatko od njih morat će nešto dati. Hoće li to biti kroz smanjenje kamata ili drukčije, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju, nešto ćemo morati dogovoriti', istaknula je Kosor