trumpov ultimatum

Odbacite Obamacare ili gubite svaku priliku za zdravstvenu reformu

24.03.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump objavio je ultimatum poručivši republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju, objavili su američki mediji kako prenosi Hina

Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom Kongresa za jedan dan odgodio glasanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati, piše Hina.

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja. 

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan u četvrtak navečer je kazao da će glasanje sigurno biti u petak, ali nije htio reći imaju li republikanci dovoljno glasova. 

Demokrati protiv ukidanja Obaminog Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju

Demokratska manjina (193 zastupnika) u potpunosti se protivi ukidanju Obaminog zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju što primorava čelnike republikanaca da smanje broj protivnika novog zakona na najviše dvadesetak, od 237 zastupnika koliko ih imaju.

U međuvremenu traje žestoko lobiranje za zakon, pišu mediji. Trump je imao mnogo sastanaka s republikanskim čelništvom i zastupnicima i zaprijetio im je političkim posljedicama ako ne podrže njegovu reformu. 

Ako i prođe u Zastupničkom domu, prijedlog čeka i teška 'bitka' u Senatu gdje republikanci imaju još i tanju većinu.