DUGOROČNA PROGNOZA

Od sutra otapanje i kraj prave zime

05.02.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Prema dugoročnim prognozama mala je vjerojatnost da se do sljedeće zime ponovi niz dana s tako niskim temperaturama kakve smo u većini kontinentalne Hrvatske imali u prošla dva tjedna, najavljuje meteorolog Zoran Vakula

Premda ni današnje jutro nije bilo odviše hladno, dapače, većinom je iznadprosječno toplo, sljedećih dana bit će još toplije, pri čemu će najviša dnevna temperatura zraka u kopnenom području biti oko 10°C, ponegdje i viša.

U svojem Meteo kutku Vakula piše da će sutra već od jutra biti toplije nego danas. U unutrašnjosti će uz temperaturu vrlo rijetko s negativnim predznakom, a poslijepodne, uz veliku vjerojatnost sunčanih razdoblja, najviša temperatura ponegdje biti i viša od 5°C, ponajprije u istočnoj Hrvatskoj. Na Jadranu će i dalje najviše temperature biti do 15°C.

Prosječna količina kiše ponegdje već nadmašena

Podaci DHMZ-a pokazuju da je prosječna količina kiše u nekim je mjestima već nadmašena, primjerice u Rijeci i Pazinu, gdje je od subote do jutros već palo oko 120 litara kiše po četvornome metru. I to nije sve!

Povremene mjestimične kiše bit će i sutra, posebice u noći i prijepodne na Jadranu, gdje ponovno može biti i obilnija, a veće količine mjestimice su moguće i tijekom vikenda, osobito u subotu.

Kraj 'prave' zime?!

Je li ovo bilo sve od ovogodišnje zime, teško je tvrditi, ali prema dugoročnim prognozama, koje se povremeno mogu čuti u razgovorima s meteorolozima DHMZ-a, mala je vjerojatnost da se do sljedeće zime ponovi niz dana s temperaturom kakvu smo u većini kontinentalne Hrvatske imali u prošla dva tjedna.

Zatopljenje će pridonijeti daljnjem kopnjenju snijega i leda, što bi trebalo poboljšati stanje voda u Gorskome kotaru. Vakula ističe da narednih dana posebno valja paziti na poledicu (www.meteoalarm.eu) te na padanje snijega i leda s krovova.