UGOVORI S VATIKANOM

Od susreta Pape i Milanovića ne treba puno očekivati

28.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u ponedjeljak će boraviti u službenom posjetu Vatikanu i susresti se s papom Benediktom XVI. Bit će to prilika da se na vrhu razmotre odnosi između Crkve i države, koji su postali napeti nakon dolaska lijeve koalicije prevođene SDP-om na vlast. Sjetimo se samo polemika koje je u javnosti izazvao Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ili uvođenju seksualnog odgoja u škole. Milanović je doživio i nekoliko oštrih napada iz crkvenih redova osobno. Nakon što je odbio doći na misu za domovinu, sisački biskup Vlado Košić mu je poručio da ni ne treba dolaziti više na misu ni za Božić

Dobri poznavatelji prilika u odnosima između Svete Stolice i Hrvatske, Ivica Maštruko, nekadašnji veleposlanik u Vatikanu, i teolog Adlbert Rebić kažu da od susreta pape Benedikta XVI. i premijera Milanovića ne treba očekivati ništa. Osim sa papom predsjednik Vlade sastat će se i s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom gdje postoji malo više prostora nego u audijenciji kod pape za razgovor o otvorenim pitanjima poput promjene 'vatikanskih ugovora' ili spor oko imovine samostana Dajla, ali ni od toga razgovora ne treba očekivati mnogo. U prvom redu Milanovićev posjet je Svetoj Stolici je redovan i prijateljski 'zemlji' iz koje nam je uvijek u međunarodnim odnosima stizala podrška i ako se nešto bude željelo mijenjati za to će trebati mnogo diplomatskog umijeća.

Službeni povod za putovanje Zorana Milanovića u Vatikan je simpozij povodom obilježavanja 20. obljetnice uspostave međusobnih diplomatskih odnosa koje organizira hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici. Biskupi se nisu posebno izjašnjavali o posjetu predsjednika Vlade Svetom Ocu, iako su o tome raspravljali na izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Što su zaključili, nisu htjeli podijeliti sa širom javnošću, ali nije teško zaključiti da ovaj protokolarni susret neće popraviti odnose na relaciji Banski dvori–Kaptol. Iako se u javnosti spekuliralo da Milanović ide mijenjati vatikanske ugovore, 300 milijuna kuna godišnje teški izdatak za hrvatski proračun u vremenu krize, nekadašnji veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko kaže da se to ni u ludilu ne može dogoditi.

'Za promjenu takvih ugovora potrebna je prethodna procedura koja traje nekoliko godina', kaže Maštruko. Prvo je potrebno napisati pismo u kojem jedna strana pokreće inicijativu za promjenu ugovora, potom druga strana odgovara također pismom pristaje li uopće da se pokrene inicijativa. Ako se dogovore o pokretanju promjene, slijede godine usuglašavanja. Tek ako bi pregovori dali ploda, moguće je da bi u službenim razgovorima na najvišoj razini bilo pozdravljeno postizanje dogovora, objašnjava Maštruko. Za spor oko samostana Dajla, Maštruko kaže da se radi o unutarcrkvenom pitanju i o tome sigurno neće biti razgovora između Milanovića i pape Benedikta.

Teolog Adalbert Rebić slaže se da vatikanski ugovori ili spor oko samostana Dajla neće biti predmet razgovora. Eventualno je moguće da budu spomenuti. 'Radi se o običnom redovitom posjetu u kojem premijer Milanović kao novi predsjednik Vlade ide uvaženom državniku', kaže Rebić. Obično kada predsjednik ili premijer dolaze papi, na raspolaganju imaju 20 do 30 minuta. Na početku razgovaraju o svjetskim problemima, zatim će vjerojatno biti riječi o gospodarskoj krizi u Europi, stanju u regiji, Hrvatskoj koja je pred članstvom u EU i zatim će dati opću ocjenu kvalitete odnosa Hrvatske i Crkve. 'Konkretne teme i problemi rješavaju se na drugim razinama', objašnjava Maštruko.

Rebić kaže da se eventualno u ocjeni odnosa između Hrvatske i Crkve može spomenuti – problem Dajle ili teškoće u ispunjavanju financijske strane ugovora s Vatikanom zbog ekonomske krize, ali kako se radi o razgovoru koji traje između 20 minuta i pola sata, jasno je da nema mnogo vremena za razgovor, osim za iznošenje načelnog stava. Ipak, Rebić je podsjetio da sve udruge skupa vuku više novca iz proračuna od Crkve, aludirajući da biskupska konferencija sigurno ne bi pozdravila pokušaj promjene vatikanskih ugovora. Teško je očekivati da će Milanović preko Pape pacificirati najžešću oporbu u zemlji.