TKO JE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Od Sanaderove i Mesićeve ljubimice do Karamarkove uzdanice

17.06.2014 u 12:49

  • +13

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: PXL Standard News

Bionic
Reading

Iako je Kolinda Grabar Kitarović već dugo prisutna u političkom životu Hrvatske, o njoj se zapravo malo zna. Već i sam njezin ulazak u predsjedničku utrku izazvao je kontroverze, a izrazitu nervozu kod aktualnog predsjednika. Zasmetalo mu je to što 'ima sliku, a ne i ton'. Govorila ili ne, temelji Pantovčaka su se zatresli

Njezin lik i djelo pokušali smo osvijetliti u razgovorima s poznatim političkim akterima koji su imali priliku dobro upoznati Kolindu Grabar Kitarović i s njom blisko surađivati: Stjepanom Mesićem, Vesnom Škare Ožbolt i Ivicom Maštrukom. Grabar Kitarović dugo se nećkala hoće li prihvatiti poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nije željela napustiti dobro plaćen posao u NATO-u u kojem obnaša dužnost pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju. Iako se njezin rad u NATO-u često označava kao velik uspjeh hrvatske diplomacije, Ivica Maštruko, bivši diplomat i kolega Kolinde Grabar Kitarović, kaže da je riječ o administrativnoj i činovničkoj poziciji s koje nema nikakav utjecaj na političke odluke u NATO-u.

'Riječ je o finom, dobro plaćenom skloništu i ništa više', naglašava. No nije samo kritičan, Maštruko i hvali kolegicu kao predsjedničku kandidatkinju. 'Riječ je o jedinom pravom potezu jer među aktivnim članovima HDZ-a nema ni blizu odgovarajuće osobe za kandidata, tako da je ona izvrstan izlaz iz krizne kadrovske situacije unutar te stranke', objašnjava. Je li Karamarko dobro odabrao, znat ćemo krajem godine. Naime karijeru Kolinde Grabar Kitarović, nakon što je pala u nemilost tadašnjeg premijera Ive Sanadera, spasio je predsjednik Stjepan Mesić imenovavši je veleposlanicom u Washingtonu.



Mesić surađivao i s Karamarkom i s Grabar Kitarović

Bit će zanimljivo pratiti kako će birači HDZ-a reagirati na taj podatak, jer poznato je da je bivši hrvatski predsjednik svojevrsna 'crvena krpa' za birače s hrvatske desnice. No početkom stoljeća aktualni predsjednik HDZ-a aktivno je sudjelovao u Mesićevu usponu na Pantovčak i ta mu epizoda nije zasmetala da zasjedne u šefovsku fotelju na Trgu žrtava fašizma, pa ne bi trebala ni Grabar Kitarović u bitki za Pantovčak. Viši ciljevi su u igri.

Mesić kaže da ne zna je li spasio karijeru Kolinde Grabar Kitarović, ali je činjenica da je bila dobra ministrica i da je dobro promovirala interese Hrvatske u regiji i svijetu.

'Očekivao sam da će biti promovirana u karijeri i stranci i ne znam zbog kojih odnosa unutar HDZ-a ju je Sanader poslao na listu HDZ-a u Rijeku, da izgubi izbore. Poruka je bila jasna. Nisi ispunila zadatak i s politikom se moraš pozdraviti. Smatrao sam da je štetno da ne iskoristimo njezin kapacitet pa sam je predložio za ambasadoricu u SAD-u', prisjetio se Mesić, a ona je ondje, dodaje, napravila dobar posao. Nakon tog manjeg 'poguranca' karijera Kolinde Grabar Kitarović strelovito je krenula prema vrhu, preko Washingtona i NATO-a do predsjedničke nominacije.

'Glavne karakteristike Grabar Kitarović su radišnost, profesionalnost i odgovornost', kaže nam Vesna Škare Ožbolt, a poznaje je još od 1993, kada je bila crvenokosa. 'Zvala sam je crvenokosa Kolinda', sa smiješkom se prisjetila Škare Ožbolt. Kasnije ih je povezalo majčinstvo koje su morale spojiti s poslom pa su im se i djeca družila.

Za uspon ključan Ivo Sanader

Uspon karijere Grabar Kitarović tijesno je vezan uz suradnju s Ivom Sanaderom. Grabar Kitarović bila je savjetnica Ive Sanadera, od 1993. do 1995. zamjenika ministra vanjskih poslova, a koji ju je kasnije, kada je postao premijer, imenovao ministricom vanjskih poslova. S obzirom na to da je Vesna Škare Ožbolt tada bila u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, surađivala je s Kolindom Grabar Kitarović i kada je radila sa Sanaderom, ali i kasnije, kada je otišla raditi u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadu. 'Jednom je prilikom, unatoč tome što je bila zatrpana poslom, iznimno brzo reagirala i odgovorila na zahtjev vezan uz putovanje u Kanadu', kazala nam je Škare Ožbolt. Zašto je došla u nemilost Ive Sanadera kada je on bio na vrhuncu moći, kaže da ne zna, jer je već ranije otišla iz Vlade.

Biografija Kolinde Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović pomoćnica je glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju od 4. lipnja 2011. Prethodno je bila hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, potom veleposlanica u Washingtonu (2008-2011). Rođena je u Rijeci u travnju 1968. Diplomirala je engleski i španjolski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom magistrirala međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Doškolovala se na nizu američkih fakulteta. Godine 1995. Grabar Kitarović postaje načelnica odjela za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i od 1997. do 2000. radi u veleposlanstvu u Kanadi, prvo kao diplomatski savjetnik, a potom kao ministar savjetnik. Vraća se u Zagreb u Ministarstvo vanjskih poslova kao ministar savjetnik. U studenome 2003. izabrana je u hrvatski parlament i već u prosincu iste godine postaje ministrica za europske integracije. Ministricom vanjskih poslova postaje u veljači 2005. Govori engleski, španjolski i portugalski. Prva je žena u povijesti na funkciji pomoćnika glavnog tajnika NATO-a.

Za Grabar Kitarović puna je riječi hvale, a Mesić kaže da je ne bi imenovao za veleposlanicu da nije imao povjerenja u njezine kvalitete. Maštruko smatra da su prednosti Grabar Kitarović šarm u komunikaciji i znanje stranih jezika. 'Nedostaci su joj nedovoljna kreativnost te nedostatak ideja i odlučnosti u zauzimanju stavova', smatra Maštruko.

Prema njegovu mišljenju, Grabar Kitarović dobar je prijenosnik stavova vodstva stranke, ali bez kreativnosti, ideja i odlučnosti u zastupanju stavova. 'Nedovoljno je poznajem kao osobu na privatnom planu, ali ostavlja dojam komunikativnosti i prijaznosti sa svima, a nije osoba koja će ulaziti u sporne situacije', zaključuje. Škare Ožbolt smatra da je najveća mana Kitarović to što je previše pristojna. 'Nekada neke ljude treba staviti na pravo mjesto', naglašava Škare Ožbolt.

Kompetentan kandidat za Pantovčak

Sada nam se nudi kao najozbiljnija protukandidatkinja Ive Josipovića. Vesna Škare Ožbolt smatra da je dorasla funkciji.

'Svi sazriju na izazovima, a mislim da je ona sazrela za ovaj izazov', smatra. Predsjedničke ovlasti nisu široke kakve su bile. 'Današnja funkcija zahtijeva suradnju, a ne vodstvo. Sve ovlasti dijele se s Vladom, a u rukama predsjednika ostala je jedino vojska. Prema tome, traži se osoba koja može surađivati, jednostavno komunicirati', naglašava Škare Ožbolt. Podsjetimo i na crnu mrlju na reputaciji Grabar Kitarović iz razdoblja veleposlaničkog mandata u Washingtonu.

Mesić aferu koja je nastala kada je bila veleposlanica u SAD-u, a zbog toga što je njezin suprug nabio visoke troškove koristeći službeni automobil, nikad nije uzimao ozbiljno. 'Kad imaš auto na raspolaganju, a moraš dijete prebaciti u školu, naravno da ćeš ga prebaciti. I članovi obitelji su štićene osobe. Nisam smatrao da je to ozbiljan grijeh', povjerio nam je Mesić. Grabar Kitarović će biti ozbiljna protivnica Ive Josipovića, više je nego jasno. 'Imamo dva kompetentna kandidata, a građani će na izborima odlučiti koji je bolji', zaključio je Mesić pažljivo birajući riječi.