LICEMJERI, POPULISTI...

Od rafalnih uvreda do partnerstva: Ovako su se častili novi zagrebački vladari

11.07.2017 u 21:58

Bionic
Reading

Hasanbegović je kukavica; Esih Karamarkova kandidatkinja. Postoje nadležne institucije koje moraju raditi svoj posao, to je problem Milana Bandića; umjesto Bandića grad treba voditi netko tko će upravljati zakonito i stručno. Vrh HDZ-a se javno sramoti; SDP i Bandić su iz istog jata; Bandić je licemjer i populist - sve su to ne tako davno jedni o drugima - i o Milanu Bandiću - govorili današnji koalicijski partneri u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Bruna Esih, Drago Prgomet, Andrija Mikulić i Zlatko Hasanbegović

Jedino je gradonačelnik Milan Bandić mudro šutio i trpio uvrede konkurenata. Nije napadao i vrijeđao svoje dojučerašnje protivnike, a danas saveznike, uz čiju će podršku u Gradskoj skupštini vladati Zagrebom i šesti mandat u nizu.

Sve ove riječi izgovorene su ususret lokalnim, zagrebačkim izborima ili tijekom same kampanje, dakle u vrijeme kada političari i inače govore sve i svašta. Kampanji unatoč, razina netrpeljivosti koju su današnji koalicijski partneri pokazali jedni prema drugima pred svibanjske izbore doista je impresivna.

Preko svih tih uvreda i teških riječi prešli su i oni koji su vrijeđali i oni koji su bili vrijeđani. I mirne duše sklopili vladajuću koaliciju u Zagrebu.

  • +13
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Šef zagrebačkog HDZ-a i friški predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić znao je svašta izgovoriti gradonačelniku Milanu Bandiću. I uvijek bi se nakon toga sa svojim zagrebačkim HDZ-om vraćao u naručje 'vječnog gradonačelnika'. Još prošle zime prijetio je Bandiću da će HDZ srušiti gradski proračun, a time i njega s čela Zagreba.

Jednom prilikom Mikulić je rekao da se HDZ na stranku Milana Bandića uopće ne obazire te da su 'SDP i Bandić iz istog jata'. Upitan što najviše zamjera Bandiću, Mikulić je rekao kako je 'lista podugačka, ali da bi svakako prvo spomenuo licemjerje'. 'O populizmu da ne govorim', napomenuo je. I tako će sada kao predsjednik Gradske skupštine Mikulić svakodnevno surađivati s 'licemjernim' gradonačelnikom.

S Milanom Bandićem suradnju je dogovorila i zvijezda desnice Bruna Esih. Više ju očito ne smetaju moguće nezakoniti poslovi u gradu, kao ni bacanje gradskog novca u izgradnju fontana. 'Nakon Bandića uvela bih moratorij na fontane. Smatram da na čelo Zagreba treba doći potpuno nova ekipa koja će gradom znati stručno, zakonito i nacionalno upravljati', rekla je Esih.

No, zahvaljujući njoj, Zlatku Hasanbegoviću i preostalo troje gradskih zastupnika Zagrebom će i dalje upravljati stara ekipa. Zaboravila je očito da je nedavno rekla da se nikad ne bi kandidirala za gradonačelnicu da se slagala s Bandićevom politikom.

Posebno je zanimljivo bilo svjedočiti animozitetu, pa čak i otvorenom neprijateljstvu između Zlatka Hasanbegovića i HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa. Nakon što je neprestano podbadao Prgometa da nije pravi HDZ-ovac i da bi Esih bila autentična kandidatkinja HDZ-a te da je on kandidat samo zato što je tako odlučio šef stranke Andrej Plenković, Prgometu je pukao film.

Gostujući u 'Nedjeljom u dva' na HTV-u, Prgomet je poručio Hasanbegoviću da je kukavica.

'Žao mi je zato što Hasanbegović nije pokazao tu hrabrost kada je njegova generacija odlazila ratovati, a on se naslikavao s posuđenim braniteljskim kapama po obali.' A svoju današnju partnericu u Skupštini Brunu Esih nazvao je kandidatkinjom mrskog mu bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Bandiću, čije će inicijative, razumno je pretpostaviti, odsad podržavati u Gradskoj skupštini, Prgomet je tijekom kampanje indirektno poručio da nije siguran radi li gradonačelnik sve po zakonu.

'Postoje institucije koje moraju raditi svoj posao. To je problem Milana Bandića', rekao je.

Kao da su te izjave izvučene iz naftalina, otprije 'sto godina', pa se akteri više niti ne sjećaju jasno što su govorili jedni o drugima, danas su Zlatko Hasanbegović, Drago Prgomet, Bruna Esih i Andrija Mikulić u istoj ekipi. Na čelu s 'vječnim' Bandićem.