TITO JE KRIV ZA SVE

Esih i Hasanbegović pisali Plenkoviću i tražili da HDZ ne podupre Bandića

19.06.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, neovisni, novoizabrani zastupnici u Skupštini Grada Zagreba uputili su pisma Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a, i Andreju Plenkoviću, šefu HDZ-a, povodom njihova prijedloga o preimenovanju Trga maršala Tita

U pismu upućenom Bandiću i građanima Zagreba bezuvjetno traže da 'Gradska skupština na propisan način i bez otezanja donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita'.

'O imenovanju ni toga, niti bilo kojega drugog javnog prostora odluka nije donesena referendumom pa je licemjerno i nedopustivo da se pokušajem raspisivanjem referenduma, navlastito i usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije, zloupotrebe, nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnoga grada', navodi se u pismu.

Obraćajući se Plenkoviću i Stieru ističu da je zagrebački ogranak HDZ-a svojedobno podupro prijedlog za izmjenu imena trga, ali i da je u nedavnoj kampanji za izbore HDZ-ov kandidat Drago Prgomet odustao od te potpore, izbjegavajući jasno očitovanje, odnosno prebacujući odgovornost za donošenje te odluke na Vladino savjetodavno tijelo, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje nije nadležno za donošenje odluke.

Stoga, kako navode u pismu, bez obzira na međusobno stranačke-političke razlike, očekuju da HDZ-ovi zastupnici podupru njihov preduvjet Bandiću za izmjenom imena trga, te odbiju svaki oblik suradnje s njim dok se ime ne promijeni.

Bandić, podsjetimo, nema većinu u Skupštinu, a s obzirom na sve odbijenice koje je dobio najizglednija je ona koju bi činio zajedno s HDZ-om i listom Brune Esih. Stoga je najavio kako će za za drugu sjednicu Skupštine u srpnju uputiti prijedlog da izmjena imena Trga maršala Tita ide na referendum na jesen jer kako je rekao 'ime trga se uvijek mijenjalo u ime građana, a njih se nikad ništa nije pitalo'.