smrt djevojke zbog hidžaba

Od početka prosvjeda koji potresaju Iran uhićeno 18 novinara

26.09.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Iranske vlasti uhitile su 18 novinara od početka prosvjeda zbog smrti mlade žene Mahse Amini u pritvoru ćudoredne policije, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

"Iz više izvora u Iranu doznali smo da je 25. rujna uhićeno najmanje 18 novinara", od kojih je nekoliko odvedeno noću iz svojih domova iz "bez sudskog naloga za uhićenje", navodi CPJ.

Uhićeni su i brojni borci za ljudska prava, među njima Hosein Ronaghi koji se bori za slobodu izražavanja.

Ronaghi je pobjegao policiji koja ga je došla privesti dok je davao intervju za Iran International sa sjedištem u Londonu, ali su ga policajci priveli u subotu zajedno s njegovim odvjetnicima, navode mediji.

"U kontekstu velikog nasilja, iranske vlasti najprije su ograničile pristup WhatsAppu i Instagramu, a sada privode novianre s jasnom porukom: ne dopušta se nikakvo širenje vijesti o prosvjedima", objavili su u petak Reporteri bez granica (RSF) u priopćenju.

RSF zahtijeva da "novinari budu odmah pušteni na slobodu, da se odmah ukinu sva ograničenja protiv prava Iranaca na informaciju".

Među 18 uhićenih novinara je i Nilufar Hamedi, koja je došla u bolnicu u kojoj je u komi ležala Mahsa Amni i time pridonijela širenju informacije o sudbini mlade žene koja je nakon tri dana kome umrla.

Fotoreporterka Yalda Moairey, koja se proslavila fotografijom protuvladinih prosvjeda iz studenoga 2019. također je privedena, prema iranskim medijima.

  • +27
Prosvjedi u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press

Prema posljednjim podacima, najmanje 41 osoba je ubijena u prosvjedima, a više od 1200 je uhićeno u Iranu od objave smrti Mahse Amini 16. rujna.

Amini je pala u komu pošto ju je privela ćudoredna policija zbog "neprimjerenog nošenja hidžbaba" koji treba prekivati svu kosu. Aktivisti i očevici tvrde da ju je policija tukla po glavi, no policija sve optužbe odbacuje i tvrdi da je umrla prirodnom smrću.

Iranski vjerski vođe strahuju od ponavljanja scenarija iz 2019. kada je u prosvjedima zbog povećanja cijene benzina ubijeno 1500 ljudi.