U RADU JE SPAS

Od ministara na sjednici GSV-a samo Panenić i Šikić

13.06.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Od šestero predstavnika Vlade koji su danas trebali sudjelovati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava pojavili su se samo ministar gospodarstva Tomislav Panenić te HDZ-ova ministrica rada Nada Šikić. U Ministarstvu gospodarstva tportal doznaje da se ministar Panenić na GSV-u zadržao od 10 do 11 sati, nakon čega je njegovu ulogu preuzeo zamjenik Leo Prelec. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov nije došao na sjednicu iako je bio pozvan

Sastanak GSV-a otkazan je već tri puta, posljednji put prije tjedan dana zbog nedostatka kvoruma. Prošli tjedan na nepojavljivanje ministara na sjednici GSV-a otvorenim pismom reagirali su sindikati i poslodavci procijenivši da Vlada nema istinske volje za uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga, uz poruku da gospodarstvo ne može i ne smije trpjeti dodatnu štetu zbog nefunkcioniranja institucija.

'Svima su dostavljeni pozivi i nitko nije unaprijed otkazao iz Vlade', kazao je predsjednik SSSH Mladen Novosel uoči današnje sjednice za Media servis. Sindikalni čelnik izrazio je očekivanje da će se sjednica održati neovisno o tome što će biti s premijerom i Vladom. 'Institucije ne mogu prestati djelovati', upozorio je Novosel.

U sklopu današnjeg dnevnog reda članovi GSV-a raspravljat će o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima s Konačnim prijedlogom zakona (EU), politici zapošljavanja, prijedlogu Programa rada GSV-a za 2016. godinu, odlaganju pregovora o osnovici za plaće sa sindikatima javnih službi – posljedice za javne financije te ostalim temama.

O izmjenama Zakona o strancima te prioritetima i ciljevima politike zapošljavanja uvodno je govorila ministrica Nada Šikić, a potom je pomoćnik ministrice rada i predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) Mario Bebić podnio izvješće o radu HZZ-a u 2015. Također, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić govorit će o posljedicama za javne financije ako se odlože pregovori o osnovici za plaće sa sindikatima javnih službi.