NOVO IME, STARI PROBLEMI

Od danas 650 tisuća Makedonaca ne smije iz zemlje, a na aute moraju zalijepiti NMK

14.02.2024 u 10:30

Bionic
Reading

U skladu s Prespanskim sporazumom, koji su Makedonija i Grčka potpisale 2018., od danas građani Sjeverne Makedonije koji nisu izvadili dokumente s novim imenom države ne mogu napustiti zemlju. Takvih građana je čak 650 tisuća, što je više od trećine stanovništva

Izlazak iz zemlje od danas je dopušten samo s dokumentima na kojima stoji naziv Sjeverna Makedonija dok će ulazak iz inozemstva biti dopušten uz putne isprave koje se mogu izdati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Naknada za vađenje ovih privremenih putnih listova iznosi 30 eura, a vrijede mjesec dana.

Što se tiče ostalih dokumenata, parlament je donio zakonske izmjene kojima se valjanost starih vozačkih dozvola i osobnih iskaznica produžava do 31. prosinca 2024. Kad je riječ o cestovnoj dokumentaciji, i ona bi se prema Prespanskom sporazumu morala mijenjati. MUP je počeo izdavati naljepnice za vozila na kojima stoji kod NMK, međunarodni kod zemlje koji će se koristiti samo na tim naljepnicama. Za sve druge svrhe oznaka Sjeverne Makedonije ostaje MK i MKD, kako je službeno odredila Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

'Nadam se da 650.000 građana neće baš danas imati potrebe napustiti zemlju. Građani se trebaju obratiti regionalnim jedinicama ministarstva unutarnjih poslova kako bi se pokrenula procedura za zamjenu cestovne dokumentacije', rekao je premijer tehničke vlade Talat Džaferi.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, do sada je vozačku dozvolu zamijenilo 562.288 građana. Broj izdanih osobnih iskaznica s novim ustavnim imenom je 1.083.048, a izdane su i 1.255.782 putne isprave. Problem s vozačkim dozvolama nastao je iz tehničkih razloga. Naime ministarstvo unutarnjih poslova naprosto nema dovoljan broj obrazaca za vozačke dozvole, niti putovnica. Zbog toga je rok trajanja dokumenata u domaćoj upotrebi produžen do kraja godine.

  • +7
Promjena dokumenata u Sjevernoj Makedoniji Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

'Želim da građani Makedonije znaju da nema ni putovnica ni fizičkih obrazaca, niti dovoljno vozačkih dozvola za potrebe građana, i to je činjenica. Ovo je jedino sustavno rješenje kojim se s jedne strane mogu riješiti problemi, a s druge strane ne dolazi do flagrantnog kršenja ljudskih prava i, s treće strane, ne krše se odredbe međunarodnog bilateralnog ugovora', rekao je Panče Toškovski, tehnički ministar unutarnjih poslova. Trenutačno, prema riječima Toškovskog, postoji oko 30.000 makedonskih i 60.000 albanskih obrazaca vozačkih dozvola, a očekuje se da će ih do ožujka stići još 160.000. Broj obrazaca za putovnice, kao ni samih putovnica, nije specificirao.

Ova tema je izazvala velik bijes u javnosti - velik dio javnosti od potpisivanja Prespanskog sporazuma pruža otpor praktičnim aspektima promjena imena zemlje te odbijaju mijenjati dokumente. Nakon što je ustanovljeno da država zapravo nije u stanju provesti proces unutar zadanih rokova najavljeni su različiti oblici građanskog neposluha, od uličnih prosvjeda do skidanja naljepnica NMK s nasumičnih automobila u gradovima, što provode protivnici vlasti. Situacija s dokumentima svakako će se reflektirati i na svibanjske izbore, na kojima koalicija makedonskih socijaldemokrata SDSM i albanske stranke DUI ni izbliza ne može računati na sigurnu pobjedu.

Podsjetimo, premijeri tadašnje Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras u lipnju 2018. potpisali su na Prespanskom jezeru sporazum prema kojemu zemlja mijenja ime u Sjeverna Makedonija, a zauzvrat Grčka deblokira ulazak svojih sjevernih susjeda u euroatlantske integracije. Dvije godine kasnije, u ožujku 2020., Sjeverna Makedonija postala je 30. članica NATO-a, a u procesu pristupanja ove zemlje Europskoj uniji i dalje nema pomaka. Pregovore ovoga puta blokira Bugarska inzistirajući na tome da Sjeverna Makedonija prizna bugarsku nacionalnu manjinu u toj zemlji te iz povijesnih udžbenika ukloni reference na bugarsku fašističku okupaciju Makedonije u Drugom svjetskom ratu.