širenje sukoba

Metak u sandučiću: Vučić tvrdi da Kurti želi oteti Makedoniju. Ima li u tome istine?

10.02.2024 u 21:55

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić upozorio je u subotu navečer u izjavi za srpske medije kako predsjednik Kosova Albin Kurti 'želi vladati i Sjevernom Makedonijom'. U međuvremenu, kosovska televizija je iste večeri objavila kako je prilikom nedavnog posjeta Kurtija Skoplju bio planiran atentat na kosovskog premijera. Širi li se srpsko-kosovski sukob i na Sjevernu Makedoniju i što je u pozadini?

'On želi vladati i Sjevernom Makedonijom. Da, ozbiljno, on želi poraziti Alija Ahmetija i DUI kako bi vladao Makedonijom nakon izbora u svibnju', rekao je Vučić srpskim novinarima u New Yorku, na marginama sjednice UN-a sazvane na zahtjev Srbije povodom izbacivanja srpskog dinara iz platnog prometa na Kosovu.

Da je ovoga puta Vučić na tragu nečeg što nije potpuno suludo (ili da je solidno obavještajno brifiran), znaju svi koji makar i površno prate makedonsku političku scenu. Naime, posljednjih tjedana događa se nesvakidašnji proces na albanskom spektru makedonske politike. Nakon gotovo trideset godina postojanja makedonske države, formiran je ozbiljan politički blok koji planira prekinuti desetljećima dugu dominaciju Demokratske unije za integracije (DUI), stožerne stranke Albanaca u Makedoniji.

Ime mu je Europski savez za promjene, a tvore ga tri manje albanske stranke, među kojima je najpoznatija konzervativna Besa. Njezin predsjednik Bilal Kasami prošlog je tjedna izjavio kako je 'vrijeme da predsjednik Sjeverne Makedonije postane Albanac' i to ne bilo koji, već - Arben Taravari.

Riječ je o neurologu, bivšem ministru zdravstva i gradonačelniku Gostivara, grada na zapadu zemlje, vjerojatno najpopularnijem albanskom političaru u ovom trenutku. On je nedavno izašao iz stranke Alijansa za Albance, zajedno s DUI-jem članice vladajuće koalicije, te pokrenuo svojevrsni raskol unutar stranke, koristeći svoj autoritet kako bi što više Albanaca u Sjevernoj Makedoniji preveo na stranu Europskog saveza za promjene.

Zijadin Sela, predsjednik Alijanse za Albance, u subotu navečer i formalno je pokrenuo postupak za izbacivanje Taravarija iz stranke, dok su dva ministra u makedonskoj vladi koja su već prešla na Taravarijevu stranu prošlog tjedna potjerana iz tehničke vlade, kojom privremeno, do formiranja nove vlade nakon izbora, predsjeda Talat Džaferi iz DUI-ja. Nakon što je Taravari prošlog tjedna najavio izlazak iz Alijanse za Albance, u Gostivaru su se skupile tisuće ljudi u znak podrške svom gradonačelniku, a on je u poštanskom sandučiću, po starom običaju, pronašao jasnu poruku - metak.

  • +7
Prosvjed Albanaca u Makedoniji Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

No kakve sve to veze ima s Kurtijem? Nije tajna da članovi novog albanskog pokreta već mjesecima potiho komuniciraju s kosovskim vlastima, a kosovski dužnosnici zauzvrat dolaze na razne lokalne ceremonije u Sjevernu Makedoniju, u općinama gdje su na ili u vlasti stranke koje pripadaju novom pokretu. Najkonkretniju poveznicu iznio je Izet Majiti, predsjednik Demokratskog pokreta, jedne od stranaka iz novog bloka, koji je rekao kako će se članovi Samoodređenja, stranke Albina Kurtija, koji imaju makedonsko državljanstvo, naći čak i na izbornim listama na predstojećim izborima u Sjevernoj Makedoniji u svibnju.

Prilikom posjeta Skoplju, Kurti je, barem površinski, negirao veze s novom koalicijom Albanaca. 'Pokret Samoopredjeljenje nije registriran u Sjevernoj Makedoniji. Imamo aktiviste, imamo i dužnosnike našeg političkog subjekta na Kosovu koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, ali ovdje nemamo registrirani centar Samoopredjeljenja. Zato mi kao Samoopredjeljenje ovdje nećemo sudjelovati', rekao je.

U međuvremenu, pozivajući se na izvore iz kosovskih sigurnosnih službi, Radio televizija Kosovo objavila je da je postojao plan za ubojstvo kosovskog premijera Albina Kurtija upravo tijekom tog posjeta Skoplju. Atentat su, kako je navedeno, pripremale srpske strukture. Kurti je u izjavi za kosovske medije potvrdio da postoje prijetnje od pojedinaca i struktura koje, prema njegovim riječima, imaju korijene u službenom Beogradu.

Makedonski MUP - opet službeno - demantira takve informacije. 'Tijekom posjeta premijera Albina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja atentata na njega. Posjet premijera Kurtija organiziran je prema unaprijed određenim pravilima i sigurnosnim procjenama', kaže makedonska policija.

U ovom zasad zakopčanom informacijskom ratu teško je vjerovati bilo kome, a sasvim je sigurno da malo tko ima dobre namjere za ionako neizvjesnu europsku budućnost Sjeverne Makedonije. Bilo kako bilo, rasplet će biti poznat u narednim mjesecima, a najkasnije 8. svibnja, kad građani Sjeverne Makedonije izlaze na birališta.