PREDAH OD VRUĆINA

Od četvrtka malo svježije; na kopnu ispod 30°C

10.07.2012 u 09:16

Bionic
Reading

Nakon duljeg razdoblja nesnosnih vrućina od četvrtka nam konačno stiže malo promjenjivije vrijeme s mjestimičnom kišom i pljuskovima te nešto nižim i ugodnijim temperaturama, osobito u unutrašnjosti Hrvatske, najavljuju prognostičari

Na kopnu će u srijedu biti pretežno sunčano, vruće i sparno. Prema kraju dana mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjeverozapadu zemlje i u Gorskom kotaru. Ponegdje je moguće grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Najviša temperatura kretat će se između 29 i 35°C.

Na Jadranu će srijeda biti pretežno vedra. Popodne samo lokalno u unutrašnjosti Istre može biti slabih pljuskova. Noću će biti tiho ili će puhati slab burin, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 17 do 21°C, a uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne bit će od 30 do 36°C, u Zagori ponegdje i malo više.

U unutrašnjosti Hrvatske u četvrtak će biti promjenjivo i svježije. Uz više oblaka povremeno se očekuje kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Sjeverni vjetar rashladit će zrak pa će jutarnja temperatura biti između 15 i 19°C, a najviša dnevna od 23 do 27°C.


Na Jadranu će u četvrtak prevladavati vedro. Popodne u zaleđu sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Istre može biti slabih grmljavinskih pljuskova. Noću će biti tiho ili slab burin, a danju će puhati slab do umjeren maestral koji u popodnevnim satima na moru srednje i južne Dalmacije može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 22 do 26°C. Najviše dnevne temperature bit će od 30 do 35°C, u Zagori ponegdje i malo više.

U petak će u unutrašnjosti Hrvatske biti pretežno sunčano, ali uz umjerenu naoblaku nije isključena mogućnost za pokoji pljusak. Puhat će većinom slab vjetar, a temperature zraka bit će ugodne. Ujutro će većinom biti između 14 i 18°C, a najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Na Jadranu će u petak biti pretežno sunčano, u noći i ujutro uz slabu do umjerenu buru, a danju povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura bit će između 20 i 25°C, dok će se najviša dnevna na većem dijelu Jadrana kretati od 29 do 33°C.

Subota kopnenom području donosi pretežno sunčano i ponovno toplije vrijeme. Potkraj dana na sjeverozapadu se očekuju grmljavinski pljuskovi. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar pa će biti sparno i vruće uz najvišu temperaturu između 28 i 33°C.

Na Jadranu će u subotu biti sunčano i vruće, prema kraju dana uz slabo do umjereno jugo. Najviša temperatura kretat će se od 30 do 35°C.

U nedjelju će u kopnenom području biti promjenjivo i osjetno svježije. Uz dosta oblaka očekuje se mjestimična kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak pa će temperatura zraka osjetno pasti i kretati se od 20 do 25°C.

Na Jadranu će ostati sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka nije isključen i pokoji neverin, za što je veća mogućnost na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će umjeren i pojačan sjeverozapadnjak koji će se do kraja dana proširiti i do krajnjeg juga. Temperatura zraka bit će od 26°C ponegdje na sjevernom dijelu, a do 33 ili 34°C na južnom.

Početak novog tjedna unutrašnjosti donosi promjenjivo i svježije vrijeme uz češću pojavu pljuskova, a temperatura zraka nigdje na kopnu neće prelaziti 30°C.

Na Jadranu će biti sunčanije iako ne posve stabilno pa su mogući rijetki neverini. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak pa će vrućina popustiti, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Ilija žeže.'

10. srpnja 1913. u Dolini smrti u SAD-u izmjerena je temperatura od 57°C.