TEHNOLOGIJOM PROTIV KRIJUMČARA

Od 2009. na tržište izlaze nove putovnice

Bionic
Reading

Tijekom iduće godine počet će izdavanje elektroničke ili biometrijske putovnice. Nova putna isprava produkt je najmodernije tehnologije te se neće moći krivotvoriti kao sadašnje putovnice

Pasoš s najmodernijim instrumentima zaštite i nepogrešive identifikacije mogao bi biti ključni argument za ukidanje viza hrvatskim građanima za SAD i Kanadu.

Na prvi pogled, nova putovnica je poput dosadašnje, s fotografijom propisanih dimenzija, ali i s jednom plastičnom stranicom proizvedenom od polikarbonata, materijala posebne čvrstoće. Ta putovnica mora, naime, biti vrlo otporna na habanje kako bi trajala bar 10 godina, piše Večernji list

U toj plastičnoj stranici bit će ugrađeni sićušni čip i antena putem koje će posebni čitači iščitavati podatke pohranjene na čipu. Antena će doduše omogućavati kontrolu podataka na daljinu, ali tek nakon što se prislanjanjem strojnog čitača na prvu stranicu probije ugrađena zaštita. Ta plastična stranica sastojat će se od više slojeva, odnosno od nekoliko plastičnih listova što su međusobno slijepljeni, pri čemu svaki od tih slojeva nosi neku vrstu zaštite.

Fotografija i podaci ‘pale’ se laserom unutar tih slojeva, a rezultat je taj da se falsificiranje one vidljive fotografije lako razotkrije na temelju podataka s one nevidljive, koji se ne mogu krivotvoriti jer su pohranjeni u više unutarnjih slojeva plastične stranice. Hrvatska biometrijska putovnica rezultat je najnovije generacije putnih isprava, koje na minijaturnom čipu (promjera 1 milimetar) uz biometriju lica čuvaju i biometrijski otisak prsta.

Elektroničke će putovnice proizvoditi AKD, tvrtka u državnom vlasništvu, koja je ovlaštena za proizvodnju osobnih dokumenata. AKD proizvodi i vozačke dozvole, osobne iskaznice, bankarske i zdravstvene kartice, a za proizvodnju novih putovnica već je gotovo potpuno opremljen.

Računa se da bi oko 10 mil. eura bilo potrebno za realizaciju tog projekta u MUP-u i MVPEI-ju, ali bi se tim jednokratnim ulaganjem omogućilo i izdavanje biometrijskih osobnih koje će također doći na red. Nakon što je projekt dobio zeleno svjetlo na Koordinaciji potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič, uskoro će se naći pred Vladom.

Nova će putovnica stajati otprilike 40 eura (oko 280 kuna) iako cijena još nije definirana. Sada putovnica stoji 220 kuna (bez fotografije), odnosno 370 kuna ako se traži žurno izdavanje. U svijetu se cijena elektroničkih putovnica kreće od 35 do 110 eura.