IZVAN KONTROLE

'Očistit ćemo Bugarsku od izbjegličkog smeća'

12.11.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev i premijer Plamen Orešarski zajednički su u utorak upozorili na porast ksenofobije u Bugarskoj, zemlji koja se suočava s priljevom sve većeg broja izbjeglica, i naglasili da ksenofobija i pseudonacionalizam uništavaju bugarsko društvo, pišu bugarski mediji

'Poticanje straha, mržnje i sukoba između različitih skupina društva ne smije se tolerirati', poručili su Plevnelijev i Orešarski u rijetkoj zajedničkoj izjavi.

'Ksenofobija i pseudonacionalizam uništavaju bugarsko društvo i mogu štetiti bugarskom ugledu', kazala su dvojica vodećih bugarskih političara, pozvavši narod da iskaže tipičnu bugarsku toleranciju i solidarnost s ljudima u nevolji koji su ušli u zemlju kako bi pobjegli pred razornim ratom u Siriji.

Posljednji slučajevi zločina iz mržnje, pozivi na protjerivanje izbjeglica i poticanje nesnošljivosti neprihvatljiva su djela koja se moraju osuditi, kažu predsjednik i premijer.

Jedan je bugarski musliman, kojeg su skinheadsi zamijenili za izbjeglicu iz Siriji, pretučen u Sofiji i nalazi se u stanju kome.

U Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji EU-a, nalazi se oko 10 tisuća izbjeglica iz Sirije.

'Pomoć izbjeglicama ne bi trebala biti predmetom nagađanja, ona ne utječe na dobrobit bugarskih građana, na njihova radna mjesta ili mirovine', poručili su Plevnelijev i Orešarski.

Prošli je tjedan u Bugarskoj osnovana nova nacionalistička stranka koja poziva na zabranu stranke turske manjine i tamošnjeg Helsinškog odbora, a u svom programu najavljuje da će zemlju 'očistiti od izbjegličkog smeća'.